Startsida - Nyheter

Energi · Mat med Jenny

Unik vegansk bakbok för afternoon tea

Johanna Ståhl tyckte att det saknades en bok om veganskt afternoon tea, så hon skrev en själv. Resultatet blev boken Pure decadence på förlaget Pure health Sthlm. Boken innehåller veganska recept i flera kategorier på allt man behöver till en afternoon tea-bjudning.

Afternoon tea är ett kafékoncept som börjat växa stort i Sverige, där kakbufféer är det som står i centrum. Pure decadence är en mix av kakor, cupcakes, rockabilly och lite 50-tal.

– Jag är så sjukt stolt och nöjd med boken. Det finns inga veganska afternoon tea-böcker, inte ens på engelska, så det känns lite roligt att ha gjort den första. Tanken bakom hela projektet är 100 procent miljö- och djurtänk, säger Johanna Ståhl.

Pure decadence släpps denna vecka och Johanna Ståhl passar på att bjuda Syres läsare på ett smakprov ur boken.

Johanna Ståhl Foto: Patrik Nilsson

Double chocolate cupcakes

Choklad + choklad = vinnare. Garnera med fluffig växtgrädde och söta körsbär och plötsligt har du cupcakes som inte bara är galet goda, utan som också ser ut som de ultimata cupcakesen.

Ingredienser:

Cupcakes:
• 1 ¾ dl vetemjöl
• 1 ½ dl strösocker
• ½ dl kikärtsvatten
• 4 msk kakao
• 100 g mörk mjölkfri choklad
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk vaniljsocker
• 1 ¼ dl växtmjölk
• 50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin

Dekorering:
• 1 pkt vispbar växtgrädde
• 1 tsk vaniljsocker
• 12 färska körsbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175º. Vispa margarin och socker fluffigt i en bunke. Tillsätt sedan kikärtsvattnet och vispa tills blandningen är krämig. Häll i mjölken och rör om.

Sikta vetemjölet och kakaon i en bunke och blanda i bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt sedan mjölken. Vänd försiktigt allt med en slickepott till en jämn smet. Hacka chokladen i små bitar och rör ner den i smeten.

Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem sedan till ungefär hälften med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt sedan stå att svalna i rumstemperatur. Vispa grädden och vaniljsockret riktigt fast. Spritsa sedan grädden på de avsvalnade cupcakesen. Dekorera varje cupcake med ett körsbär.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV