Fler svenska kommuner divesterar. Fossilfria investeringar är på väg att bli det nya normala, hoppas Fossil free Sverige. I maj mobiliserar divesteringsrörelsen runt om i världen för att fler ska rata placeringar i fossilbolag.
I förhållande till fossilbolagens storlek är det småpengar det handlar om. Men symboleffekten det får när kommuner väljer bort investeringar i kol- olje- och gasbolag är viktig, menar Christian Ten gblad, samordnare på Fossil free Sverige.
– Det stora är inte pengarna. Vi är ute efter att acceptansen för fossila bolag och deras verksamhet ska minska. Det öppnar för hårdare lagstiftning, säger han.
Minst nio kommuner står nu på Fossil free Sveriges lista över dem som har divesterat eller kommer att göra det. Alingsås, Sollentuna och Östersund är senast i raden. Och det kan vara fler – en del kommuner som divesterat har gjort det i tysthet, utan politiska beslut.
– Det verkar som att fossilfria investeringar långsamt börjar bli det nya normala, något man skriver in i sina investeringspolicys på samma sätt som man skriver in att man ska undvika tobaksbolag, säger Christian Tengblad.
Divesteringsrörelsen förbereder nu en kraftsamling i början av maj under rubriken Global divestment mobilisation. Närmare 200 evenemang på fem kontinenter i 35 länder planeras för att rikta ljuset mot fossila investeringar. Bland dessa finns protester i Australien mot planerna på en kolgruva i Queensland som kan bli världens största.
I Stockholm kommer en symbolisk översvämning iscensättas framför Nobelmuseet som ett led i en kampanj för att få Nobelstiftelsen att divestera. Också i Lund, Linköping och Uppsala finns planer på aktioner.
De små steg framåt Christian Tengblad ser varje gång en organisation bestämmer sig för att divestera hoppas han ska öppna för större segrar framöver.
– En del av effekten är att vi bygger upp en klimatrörelse som kan pusha för de nödvändiga förändringarna. Vi behöver delsegrar och uppleva att det går att förändra, säger han.