Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Oppositionen: Prognosen för ljus

Oppositionen kritiserar regeringen för skönmålning. ”Ytterligare ett förlorat reformår”, säger KDs talesperson Jakob Forssmed och hävdar att regeringen döljer problemen med kosmetika.
Vänsterpartiet är desto nöjdare.

Moderaternas talesperson Ulf Kristersson berör de internationella risker som påverkar Sverige, såsom Brexit, Donald Trump, Turkiet och det kommande franska presidentvalet.

– Så här stor osäkerhet har vi inte haft sedan Berlinmurens fall. Då var det positivt, det är det inte nu, säger han på en pressträff.

Han framhåller att det går bra för svensk ekonomi nu på grund av strukturreformerna på 90-talet, välskött ekonomi under finanskrisen, Alliansens bidrags- och skattereformer, expansiv finanspolitik och negativ ränta samt den internationella återhämtningen.

– Om man bedriver en expansiv finanspolitik som vore det lågkonjunktur i en högkonjunktur, fattas bara att det går bra, säger Kristersson.

– De har spenderat mer pengar än vad de borde ha gjort, fortsätter han.

Samtidigt påpekar han att BNP-tillväxten per capita utvecklas svagt, liksom produktivitetsutvecklingen. Arbetsmarknaden utvecklas dessutom, enligt Kristersson, åt fel håll.

– Det här är ett stort bekymmer när högkonjunkturen vänder, säger Ulf Kristersson, som även anser att regeringens prognoser är väsentligt mer positiva än till exempel Konjunkturinstitutet.

Även KDs talesperson Jakob Forssmed anser att bilden regeringen målar upp är för ljus.

– Det är oroande att man har så höga utgiftstak, säger han på en pressträff.

Sveriges största utmaning är i stället den växande gruppen arbetslösa, utrikesfödda, funktionsnedsatta och äldre som står utanför arbetsmarknaden.

– Den största klyftan går mellan dem som har arbete och dem som inte har arbete, och därför är det förvånande att regeringen inte gör mer åt det, säger Forssmed.

Forssmed kritiserar också förslaget att fler får betala statlig skatt, vilket höjer marginalskatterna för fler grupper. Han hänvisar till att Konjunkturinstitutet varnar för detta.

– Det är inte minst kvinnliga akademiker som drabbas, säger han.

Liberalernas Mats Persson anser att regeringen inte ser integrationsproblemen.

– Det växer fram en ny underklass i Sverige, säger han och nämner särskilt de nyanlända.

– Då duger det inte att som regeringen skönmåla och hoppas att det löser sig. Regeringens största problem är att man inte klarar sitt eget arbetslöshetsmål. Nu ligger Sverige på 15e plats, säger Persson.

Han framhåller att gruppen som inte kommer in på arbetsmarknaden växer och nu är uppe i 300 000 personer.

– Sverige behöver fler enkla jobb, inte låtsasjobb. Jag hör att Sverige inte ska konkurrera med enkla jobb, men det är bara att ta färjan över till Tyskland för att se att högteknologiska länder har fler enkla jobb. Men regeringen fortsätter i stället att bygga ut Arbetsförmedlingen och låtsasjobb, säger Persson.

Ulf Kristersson kritiserar också regeringen för att inte göra något åt klyftan mellan inrikes och utrikesfödda på arbetsmarknaden samt planerna på att höja skatterna och risken för långsiktigt försämrade offentliga finanser.

Tudelningen på arbetsmarknaden syns geografiskt, koncentrerad till utanförskapsområden som utgör grogrunden för kriminalitet och radikalisering. Regeringens svar är mycket traditionell arbetsmarknadspolitik. Det är små, små volymer som inte kommer att svara mot utmaningen vi ser, säger Kristersson.

Regeringens budgetpartner Vänsterpartiet är desto nöjdare. Talesperson Ulla Andersson lyfter särskilt fram satsningarna på förlossningsvården, socialtjänsten och fler sommarjobb i vårändringsbudgeten.

– När Vänsterpartiet är med och förhandlar så blir det fina välfärdsreformer, säger hon.

Vad gäller kommande budgetar är hon särskilt nöjd med skrivningar om stärkt välfärd, en rättvisare arbetsmarknad, LSS och arbetskläder i vård och omsorg.
Vänsterpartiet tycker att det är rimligt att höja skatten på kapitalinkomster, men har inte fått igenom krav på höjd kapitalskatt.

– Vi tycker att det är litet konstigt att en socialdemokratiskt ledd regering inte vill beskatta kapital mer, säger Andersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV