Påsk, midsommar, jul … är det en stor högtid med mattraditioner kan man vara säker på att det står sill på bordet. I en eller annan form. Här är några recept på auberginesill, alltså skivad aubergine, kokt eller ugnsbakad, som man lägger in och kryddar som sill – konsistensen blir förvånansvärt lik originalet.
Klassisk inlagd s*ll
Du behöver:
• 2 auberginer
• 4 dl vatten
• 2 dl ättika
• 2 dl socker
• 12 kryddpepparkorn
• 1/2 dl senap
• 1 dl dill
• några noriblad (sjögräs)
Gör så här:
Skala och skiva auberginerna, låt dem mjukna i ugnen i 200 grader i cirka tio minuter. Gör din lag genom att koka upp vattnet, sockret, kryddpepparkornen och ättikan tills sockret smält. Blanda i senap och dill eller annan valfri smaksättning. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i sillstora bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå i ett dygn. Tillsätt nori för lite havssmak.
Källa: Veganvrak
Senapss*ll
Du behöver:
• en aubergine
• salt
• 5 msk stark och söt senap
• 2 msk socker
• 1 msk vinäger
• 1 dl olja
• 1/2 dl sojagrädde eller havregrädde
• salt
• peppar
• dill
Gör så här:
Skär auberginen i strimlor. Koka den i kraftigt saltat vatten tills strimlorna blir mjuka och sladdriga – cirka fem minuter. Var försiktig så att de inte kokar sönder. Låt strimlorna rinna av. Rör ihop senap, socker och vinäger och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner grädden. Smaksätt med kryddorna och den hackade dillen. Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.
Källa: Vegokoll
Krämig aubergines*ll med örter och pepparrot
Du behöver:
• 300 g aubergine
• 2 dl strösocker
• 1 dl ättikssprit (12 %)
• 3 dl vatten
• 3 kryddpepparkorn
• 1 lagerblad
• 200 g kokta skalade palsternackor
• 1/2 dl rapsolja
• 1 dl vatten
• 30 g färsk babyspenat
• 1 dl finhackad persilja
• 1 dl finskuren dill
• 1 msk riven pepparrot
• 1 riven vitlöksklyfta
• 1 tsk salt
• 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala auberginen och skär i cm-tjocka skivor. Skär skivorna i centimeterbreda stavar. Koka upp socker, ättikssprit, vatten och kryddor i en kastrull.
Häll den varma lagen över auberginen. Låt svalna i rumstemperatur. Rör om då och då. Låt stå i kylen minst 8 timmar.
Mixa ihop resterande ingredienser i en matberedare till en slät kräm. Krydda med salt och peppar. Häll av och krama försiktigt ut överflödig vätska ur auberginen. Blanda med krämen. Förvara i kylskåp.
Källa: Ica.se