En malaysisk hjälpkonvoj har till slut nått Rakhine i Burma med förnödenheter till den statslösa, muslimska folkgruppen rohingya. Burmas regering uppges ha motarbetat konvojen.
Hundratals ton med mat och förnödenheter, bland annat kläder och hygienartiklar har nu nått staden Sittwe i delstaten Rakhine. Militära fartyg har även kommit med leveranser till grannlandet Bangladesh dit många från folkgruppen rohingya har flytt sedan våldet det senaste året trappats upp.
Burmesisk militär inledde en offensiv efter att flera burmesiska gränsvakter dödats i oktober i den nordliga delstaten Rakhine. Kontoret för FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, rapporterar om sexuellt våld, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden i samband med den brutala militärinsatsen.
Sedan i oktober har omkring 90 000 människor flytt från Rakhine och 66 000 har tagit sig över gränser in till grannlandet Bangladesh.
Den malaysiska regeringen har gjort flera uttalanden kring situationen för folkgruppen rohingya i Burma.
”Vi kan inte bara sitta och titta på när folkmord äger rum. Vi måste försvara folkgruppen inte bara för att de har samma tro utan för att de är människor, deras liv har värde”, sa Malaysias premiärminister Najib Razak i december.
Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd eller tillgång till sjukvård. FNs flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen ”den mest förföljda i världen”.