Länderna i den karibiska gemenskapen Caricom strävar efter att komma bort från att vara beroende av en enskild industri eller export av en enskild gröda. Men de uppger att det är allt svårare att ta sig in på den europeiska och den amerikanska marknaden med nya livsmedel.
Det är inte längre tullar som utgör de främsta hindren för att få tillgång till viktiga marknader, enligt ett dokument om tekniska handelshinder från EU och ACP-länderna, länderna i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet.
”Andra handelshinder än tullar kommer att bli den största utmaningen i framtidens multilaterala handelssystem,” enligt EU och ACP- länderna. Det gäller särskilt tekniska hinder för tillträde till marknader kopplade till livsmedelssäkerhet och andra standarder som rör märkning och paketering.
EU betraktar detta som en så stor utmaning för länder i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet att unionen satsat 15 miljoner euro sedan 2013 för att hjälpa utvecklingsländer att uppfylla kraven. Detta för att ge länderna bättre chanser till framgång på marknader i Europa och USA. CABA, en sammanslutning för den karibiska jordbruksindustrin, vittnar om hur viktigt detta stöd varit för karibiska exportörer.
En rapport skriven av två experter vid FNs livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, understryker hur mycket som står på spel för den karibiska jordbruksindustrins exportörer. Rapporten visar att Latinamerika och Karibien står för över 90 procent av frukten och nära 80 procenten av grönsakerna som importeras till USA. Trots det avvisas en stor andel av dessa länders varor i amerikanska införselhamnar. Det gäller bland annat varor från Jamaica, Bolivia och Dominikanska republiken. Rapporten visar att det råder stora skillnader mellan olika länder i hur redo de är för export.
André Gordon vid Technological Solutions Limited har under många år arbetat med att hjälpa karibiska företag att uppfylla tekniska krav för att kunna exportera varor till USA.
– Problemet i allmänhet för alla karibiska företag inom jordbruksindustrin är brist på teknisk kapacitet och kunskap om kraven och brist på resurser att kunna införa de system som krävs, säger André Gordon till IPS.
EUs livsmedelsförordning slår fast att alla som på något sätt hanterar livsmedel ska arbeta enligt produktsäkerhetssystemet HACCP. Det gäller även alla som exporterar till EU. För exportörer i låginkomstländer som har lägre inkomster innebär detta större kostnader, relativt sett, än för exportörer i höginkomstländer. När regler förändras snabbt skapar det också problem och osäkerhet samt innebär extra kostnader för investerare och exportörer i låginkomstländer.
Men även om kostnaderna för att uppfylla kraven är höga blir kostnaderna ännu högre om dessa inte uppfylls eftersom det innebär förluster av marknadsandelar eller minskat tillträde till marknader, uppger experter.
FAO-rapporten som presenterades förra året visar att det finns flera utmaningar för karibiska exportörer. Bland annat saknas organisationer för jordbrukare på gräsrotsnivå och utbildningssystem som skulle kunna förbereda unga för arbete inom jordbrukssektorn. Dessutom är systemen uppbyggda kring grödor som under många år varit viktiga exportvaror.