Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Domstolar kritiska till samtycke

Rättsliga organ är genomgående mer kritiska till att införa ett samtycke i sexualbrottslagstiftningen än andra remissinstanser.

Flera domstolar varnar för att fokus i rättegångar kommer att öka väsentligt på målsäganden.

 

Sexualbrottskommitténs förslag om att införa samtycke får både ris och ros av remissinstanserna. Samma sak med förslaget att byta ut begreppet våldtäkt mot olika grader av ”sexuellt övergrepp”.

Svea hovrätt, Göteborgs tingsrätt och Jönköpings tingsrätt anser att nackdelarna med en samtyckeslagstiftning överväger fördelarna. Svea hovrätt framhåller att bevissvårigheterna inte kommer att bli mindre med förslaget. Precis som Advokatsamfundet varnar de för ökat fokus på målsäganden i rättegångar. Stockholms tingsrätt tillstyrker däremot.

Flera domstolar varnar också för att mönstra ut det vedertagna begreppet våldtäkt och ersätta det med ”sexuellt övergrepp”. Stockholms tingsrätt framhåller att våldtäktsbegreppet är inarbetat och bättre återspeglar allvaret i gärningen.

Domstolarna är splittrade i synen på att införa oaktsamhet i lagstiftningen. Svea hovrätt, Jönköpings tingsrätt och Göteborgs tingsrätt tillstyrker medan Stockholms tingsrätt avstyrker.

Flera instanser är också tveksamma till att frivillighet vid sex ska inhämtas inför varje nytt moment eller skede i den sexuella handlingen. Advokatsamfundet varnar för att förslaget ”saknar erforderlig förankring i verkligheten”.

Väldigt många remissinstanser välkomnar sexualbrottskommitténs förslag om samtycke, däribland Polisen, Socialstyrelsen, Diskrimineringsombudsmannen, RFSU samt ett antal juridiska institutioner vid olika universitet. Men även instanser som gör det har invändningar mot vissa förslag. Så varnar till exempel Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) för att mönstra ut våldtäktsbegreppet.

Några av kommitténs förslag

Sexualbrottslagstiftningen ändras så att gränsen mellan straffri och straffbar gärning dras vid om deltagandet i en sexuell handling har varit frivilligt eller inte.

Brottsbeteckningen våldtäkt tas bort och ersätts med sexuellt övergrepp.

Ett oaktsamhetsansvar införs för vissa sexualbrott.

Ytterligare en grad, synnerligen grovt brott, föreslås för bestämmelserna om sexuellt övergrepp och sexuellt övergrepp mot barn.

Källa: SOU2016:60

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV