I flera år har de anställda på en ungdomsgård i Malmö hört unga människor prata om hur mycket pengar de spelar bort. Nu finns projektet High stakes som ska hjälpa spelberoende unga i Malmö – och i resten av landet.
I flera år har de anställda på en ungdomsgård i Malmö hört unga människor prata om hur mycket pengar de spelar bort. Nu finns projektet High stakes som ska hjälpa spelberoende unga i Malmö – och i resten av landet.
Att satsningen görs just i området Kroksbäck och i Malmö är ingen slump. Området är ett av de mest socialt utsatta i Malmö.
Liksom med kriminalitet och våldsbejakande extremism är risken större att hamna i spelmissbruk för personer som växer upp i socialt utsatta områden, berättar Ali Zamini, beteendevetare som arbetar med High stakes tillsammans med bland andra Rafi Farouq från Flamman Ungdomarnas hus som driver projektet.
– Unga berättaratt de spelar för att de har tråkigt, eller inte kan vara hemma för att de är trångbodda. De sätter sig på krogen eller klubbar och spelar i stället. Men ofta rör det även sig om ett flyktbeteende. Där de vill få bort tankarna från något som får dem att må dåligt.
Flamman driver sedan tidigare verksamhet både för dem som vill hoppa av kriminell verksamhet och för att motverka att unga blir radikaliserade.
High stakes betyder ”höga insatser” och symboliserar inte bara de pengar som sätts på spel. Den som har spelproblem riskerar ofta mycket mer: relationer med vänner och familj, jobb och kanske hela sin framtid. Man kan ha lurat anhöriga och kompisar på pengar och inte sällan leder spelandet in på tyngre kriminalitet.
– I vår metod fokuserar vi inte på problemen utan tittar också mycket på det som finns runtom, som vänner, familj, och ekonomi. Om det går att lösa andra problem så finns det ofta inte plats för spelmissbruket längre, säger Ali Zamini.
De som söker hjälp kan till exempel gå på motiverande samtal och få lägga upp en strategi för att nå sina mål, som att gå en utbildning och få ett jobb.
Inom projektet hålls också utbildningar och föreläsningar på skolor och i föreningar.
Rafi Farouq säger att samhället inte har så bra koll på ungas spelberoende. Unga får information om alkohol och droger men sällan om spelande. Ända talar Folkhälsomyndigheten om överdrivet spelande som ett växande folkhälsoproblem, som i dag drabbar upp emot två procent av befolkningen. I gruppen killar i åldern 16–29 år har var tionde problem.
En riskfaktor är den ökade tillgången till spel via internet, samtidigt som marknadsföringen av spelen är allt mer intensiv.
– Nu upptar spelbolagen ibland hela reklamutrymmet på tv, eftersom de betalar så bra, säger Rafi Farouq.
Han bekymrar sig över att unga tidigt får en positiv inställning till spelbolagen, som ofta syns kring till exempel fotboll.
– Många som själva spelar fotboll gillar Real Madrid och har Ronaldo som idol. De ser honom med reklam för spelbolag på sin tröja. Många slutar sedan spela själva men har den där positiva bilden av spel och vill kanske fortsätta göra något som har med att tävla och vinna att göra. Då hamnar de lätt i ett spelande, menar Rafi Farouq.
Ali Zamini och Rafi Farouq är noga med att påpeka att High stakes vänder sig till både killar och tjejer. Dessutom ska inte bara Malmöbor kunna få hjälp. Nästa steg är att bygga en internetplattform där den som har spelproblem kan få hjälp via en e-utbildning, som kan nås var som helst ifrån. För att sprida kunskapen görs också en podd och en blogg. Projektet finns på sociala medier och ska starta en Youtube-kanal där de hoppas få draghjälp av kändisar. Målet är att nå 200 ungdomar lokalt och 20 000 i hela Sverige varje år.
Samtidigt som High stakes drog igång i Malmö inrättades den första professuren i spelberoende i Sverige vid Lunds universitet. Den innehas av Anders Håkansson, också läkare på Beroendecentrum i Malmö.
– Spelberoende är i dag klassat som en diagnos. Därför behövs forskning kring det, precis som det finns kring alkohol och narkotika, säger han.
Forskningen tittar både på hur det går att arbeta förebyggande och hur spelberoende kan behandlas.
– Men vi fokuserar lite mer på prevention eftersom vi inte vet så mycket om hur man kan förebygga dessa problem.
Hur kan forskningen hjälpa spelmissbrukare?
– Både genom att förbättra behandlingen och genom att visa att det faktiskt behövs behandling, att det här inte är något som löser sig av sig själv. Det måste lösas inom vården, säger Anders Håkansson.
Han tror också att forskningen kommer kunna visa saker som vilken roll det spelar att spelen numera finns tillgängliga dygnet runt.
– Om samhället kan se vilka faktorer som gör att en del blir spelberoende, så kan förebyggande åtgärder sättas in tidigt.
High stakes finansieras av Allmänna arvsfonden och görs i samarbete med Malmö stad, Lunds universitet, Region Skåne och Spelberoendes förening i Malmö.