Stridsflyg, stridsbåtar och stridsvagnar från USA och andra Natoländer välkomnas till Sverige i september. Aurora 17 är tänkt att bli landets största militärövning på 20 år. Fredsrörelsen protesterar och fruktar att spänningarna med Ryssland ökar.
Göteborgs skärgård, Gotland och Mälardalen blir spelplatser när 19 000 svenska soldater ska öva tillsammans med minst 1 000 militärer från sex Nato-länder och Finland. En halv miljard kronor kostar det svenska skattebetalare.
Scenariot är att Sverige blir anfallet och bistås av de andra deltagande länderna med USA i spetsen. Försvarsmakten vill sända signalen att om Sverige blir angripet, kommer andra hjälpa till. Men hellre pratar man om att öka försvarsförmågan.
– Sverige ska stärka sin militära förmåga och det gör vi genom att träna med andra. Det är en direkt leverans av det senaste försvarsbeslutet, säger Rikard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.
I fredsrörelsen är kritiken hård mot övningen som man menar bidrar till militär upptrappning.
– Det är lätt att se att en sådan här övning försämrar säkerhetsläget runt Östersjön. Vid den stora stridsflygsövningen i norra Sverige 2015 svarade Ryssland direkt med en egen övning, säger Kristina Johansson, en av personerna bakom uppropet Stoppa Aurora.
Hon menar att Putin-regimens agerande måste mötas med andra medel än militära.
– Vi matas med att militären är det enda verktyg vi har. Men det är märkligt att vi inte för några diplomatiska samtal med Ryssland, säger Kristina Johansson.
Sedan länge finns också ett lokalt motstånd i Göteborgs södra skärgård mot militärens övningsverksamhet. Många är oroliga för miljön när en stor mängd ammunition avlossas både på land och rakt ut i havet.
– Det är uppenbart att det har negativa konsekvenser för miljön, säger Kristina Johansson.
En rad fredsorganisationer har nu gått samman för att protestera mot övningen. I Göteborg planeras förutom traditionella manifestationer också en icke-våldsaktion där målet är att ställa sig i vägen för övningen och stoppa den fysiskt.
Vad den nya amerikanska administrationen innebär för övningen återstår att se. President Donald Trumps signaler om en mer inåtvänd amerikansk utrikespolitik och om ett närmande till Putins Ryssland väcker frågor om de ens kommer att fullfölja deltagandet. Men det vill Kristina Johansson inte spekulera kring.
– Det vi vet är att USA i dag är det ledande land som Nato vilar på, säger hon.