Dagens efter Trumps installation demonstrerade hundratusentals kvinnor i Washington, med mängder av systermarscher runt om i USA och världen. Detta för att skicka signalen att kvinnor och minoriteter borde ha samma rättigheter som vita män.
”Jag är här för att solidaritet är viktigt”, säger Dana Wayne från Baltimore.
WASHINGTON: Ett hav av rosa mössor brer ut sig så långt ögat kan nå över the Mall i centrala Washington och stämningen är på topp. Här är kvinnor i alla åldrar och hudfärger, hela familjer och även många män med rosa ”snipp-hattar”. Det är så mycket folk att vi blir fast i massorna fyra kvarter från rallyt, där kända artister hejar på massorna och feministikoner som Gloria Steinem uppmanar oss alla att lära känna varandra ”bestäm vad ni kommer att göra imorgon, dagen efter och dagen efter det så vi aldrig kommer att vända tillbaka”.
Kvinnomarschen började som ett inlägg på Facebook efter presidentvalet och har svällt till vad organisatörerna hoppas ska bli en pågående kampanj för kvinnliga- och mänskliga rättigheter i ett polariserat Amerika.
– Jag var så uppspelt över att Hillary skulle bli vår nästa president – äntligen någon som förstod mig – att jag först inte visste hur jag skulle hantera Trumps seger, berättar studenten Lilly Marra, 21, som är här med sin syster.
– Vi flög från Seattle till Houston och sedan DC och hela planet var fullt med kvinnor på väg till marschen. Det var så mycket bättre än att sitta hemma ensam och se Trumps installationstal, skrattar de.
Vi tar samma överfulla buss bort mot marschen. Tunnelbanan står delvis still och många demonstranter har givit upp tanken på kollektivtransporter och går hela vägen.
Borta på marschen träffar vi afroamerikanska Lisa Spriggs, 43 i rosa tröja, mössa och jeans.
– Jag stödjer kvinnor i hela världen och tycker att vi ska ha rätt att göra som vi vill med våra kroppar, säger hon.
Vicepresidenten Mike Pence drog undan finansieringen av Planned Parenthood-klinikerna i Indiana redan under sin tid som guvernör där, och Lisa väntar sig inget annat nu. Hon jobbar som revisor i Maryland, där hon även är aktiv i organisationen M.O.B.B, Moms of Black Boys United.
– Jag har en svart son som är 18 år och lång och lätt kan uppfattas som en farlig kille. Jag är orolig för hans rättigheter under den här administrationen, fortsätter hon.
Femtionioåriga Caroline Quandt, i svart täckjacka och långt grått hår, minns ännu hur hennes mamma fick åka till Kuba för att få en abort på slutet av 1950-talet.
– Hon åkte helt själv, för att rädda sitt liv. Hon kunde inte ett ord spanska, berättar Caroline.
Abort blev lagligt i USA först 1973.
Caroline är överlag emot allt som Donald Trump står för, ”han struntar i klimatförändringar, kvinnors rättigheter, arbetsrätt”. Mest orolig är hon för att Trump ska starta ytterligare ett krig – och att han har ansvar för landets kärnvapen. Näst på listan kommer klimatförändringarna.
– Det har varit det varmaste året tredje året på raken. Jag tänker mycket på min systerson och den värld han kommer att ärva, säger Caroline.
Längre bort träffar vi Dana Wayne, en 33-årig rekryterare från Baltimore som är här för att bearbeta sin ilska.
– Jag är arg över att så många inte tänker längre än näsan räcker och inte bortom sin egen sociala grupp, säger hon och syftar på den djupa klyftan mellan vita Trump-väljare och de minoriteter som kallats för våldtäktsmän och kriminella av presidenten, för att inte tala om de kvinnor som han skrutit om att ha antastat.
Dana, som bor nära huvudstaden är rädd för en eventuell terroristattack eller ett nytt krig de kommande fyra åren. Men mest är hon rädd för ”det sociala klimat som Trump har skapat” och ”den obetänksamhet som kan sudda ut alla framsteg (inom minoriteters och kvinnors rättigheter) som vi gjort”.
Vi passerar Hirschhorn-museet, där demonstranter har klättrat upp på den omgivande muren för att få bättre överblick över folkhavet. Skyltarna är många. ”Vår mänsklighet borde inte ifrågasättas”. ”Pussy bites back”. ”Vetenskap är på riktigt”. ”Min kropp, mitt val”, står det.
Joe Levesque, 62, är lokalbo iklädd en rosa clownkostym. Han har varit på många marscher men berättar att han aldrig sett en så stor och varierad folkmassa tidigare.
– Jag är här för att få världen att förstå att många amerikaner inte stödjer Trump, säger han.
Generellt sett finns en enorm frustration bland progressiva amerikaner med den kommande administrationen.
– Med tanke på Trumps bristande politiska bakgrund så hoppades jag att han i alla fall skulle omge sig med kvalificerade rådgivare, säger Los Angeles-bon Erin Guzowski, 37.
– Hittills är jag inte imponerad.
Hennes 13-årige son Owen, som ståtar med en Make America Kind T-shirt, har just kommit ut som homosexuell och känner sig osäker efter att ha hört några motdemonstranter längs vägen spy galla. Deras skylt löd ”Bög: fått AIDS än?”.
Men inte alla ser lika mörkt på den nye presidenten. Restaurangägaren Roderick Cornish med rastaflätor och svart munkjacka chartrade en buss från New London i Connecticut för att transportera ned vänner och bekanta. Han har förtroende för konstitutionens kontrollmekanismer – även om det är bekymmersamt att republikanerna nu kontrollerar både Kongressen och presidentämbetet.
– Men jag tror på demokrati och nu är Trump vår president så jag står bakom honom och vill att vi ska fortsätta röra oss framåt som en nation, säger han.
Kvinnomarschen
Här är en karta över marscher runt om i världen: www.nytimes.com
Marschen har föregåtts av ett stort nationellt stickprojekt – pussyhatt-projektet: www.pussyhatproject.com
Organisatörerna har inga direkta krav men tänker fortsätta tills kvinnor har hälften av alla ledarskapspositioner i samhället: www.womensmarch.com
I Chicago hoppades arrangörerna först på 22 000 deltagare. När 150 000 kom till rallyt blev de tvungna att ställa in själva marscherandet då den planerade rutten skulle bli överfull.
I Boston marscherade tiotusentals. Populära senatorn Elizabeth Warren var en av talarna:
”Vi kan gnälla. Vi kan klaga. Eller så kan vi kämpa emot”, uppmanade hon deltagarna.
Även Los Angeles, New York och många andra amerikanska städer förvandlades till hav av rosa.
Donald Trump kommenterade demonstrationerna på twitter så här:
”Watched protests yesterday but was under the impression that we just had an election! Why didn’t these people vote? Celebs hurt cause badly.”
Och så här:
”Peaceful protests are a hallmark of our democracy. Even if I don’t always agree, I recognize the rights of people to express their views.”
Trump sägs vilja återinföra global gag rule: thehill.com
Källor: Twitter, Tidningen Boston Globe, The Hill och NYT