Nyhetsmagasinet Syre Nummer 129 fredag, 13 januari 2017
Glöd – Debatt

Så kan du rädda 3 500 djur i månaden

DEBATT 65 öre. Så lite kan det, enligt Animal charity evaluators, kosta att rädda ett djur från ett liv i en djurfabrik. Att donera pengar till de mest effektiva djurrättsorganisationerna är därmed ett av de absolut bästa sätten att hjälpa djuren.

Animal charity evaluators ger råd till människor som donerar till välgörenhetsorganisationer genom att hitta de som gör mest för djuren. De ger även organisationer råd om hur de kan göra mer för djuren.

Så hur hittar USA-baserade Animal charity evaluators organisationerna som gör mest för djuren? För det första fokuserar man på de organisationer som hjälper djur i djurfabriker. Även om många andra djur också behöver hjälp – de som riskerar utrotning,  blir övergivna av sina ägare eller jagas i naturen – kan man göra mest för dem som lever i djurfabriker. Det finns helt enkelt ofantligt många djur i djurfabriker och relativt  lite resurser läggs på att hjälpa dem.

Animal charity evaluators ställer sig sedan frågan: hur många djur räddar organisationen per extra donerad krona? Detta beräknar de genom att först ta reda på vad organisationens resurser används till, så som att marknadsföra veganism online, driva kampanjer mot företag eller att producera filmer om djurfabrikers förhållanden. Sedan använder Animal charity evaluators den bästa tillgängliga evidensen för att ta reda effekten varje åtgärd har per krona. För vissa åtgärder, till exempel att dela ut flygblad om veganism, kan man utgå från gedigna experiment där man försökt ta reda på hur många djur detta räddar. Där sådana experiment  inte finns gör Animal charity evaluators sitt bästa med hjälp av andra typer av evidens.

Beräkningar som dessa innehåller stor osäkerhet. Beräkningarna bör inte tas bokstavligt, men kan användas som en indikation. Även om Animal charity evaluators vore för optimistiska och det kostar 10 eller 100 gånger mer att rädda ett djurliv än de tror, är det förvånande hur lite det kostar att rädda ett djur från ett liv i en djurfabrik.

Vad betyder det att det kan kosta så lite som 65 öre att rädda ett djurliv? Betyder det att du ska börja äta kött och istället donera till djurrättsorganisationer för att döva ditt samvete? Nej, självklart är det viktigt att leva i enlighet med sina värderingar. Det betyder heller inte att vi inte behöver aktivister – det är ofta tack vare aktivister som djurrättsorganisationers kostnader för att rädda djurliv är så låga.

Slutsatsen du bör dra är att en av de bästa sakerna du kan göra för djuren är att donera pengar. Vissa inom Effektiv altruism-rörelsen – en rörelse med människor som vill använda sin tid och sina pengar till att förbättra världen så mycket som möjligt – drar slutsatsen att de bör ta ett jobb där de tjänar mycket pengar för att donera så mycket som möjligt, medan andra väljer att donera 10 procent av sin inkomst till djurrättsorganisationer. Du bör göra detsamma. Med 10 procent av en svensk medelinkomst skulle du kunna rädda över 3 500 djur i månaden.


Nummer 129 fre 13/1-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 129

fre 13/1-17 Fler nummer