Prenumerera

Logga in

Radar

”De har fått se att  vegansk mat inte är gräs”

Vegansk mat hela oktober. Det är vad eleverna på Täby enskilda gymnasium ska smaska i sig. I kommunen är det andra tongångar – där krävs intyg för den som önskar mat fri från animalier.

– Första tanken var: Vi går till donken och äter. Men det har inte blivit så. Kockarna har skött sig bra än så länge, säger Tobias Khilberg som går i ettan på ekonomiprogrammet.

När Syre Stockholm besöker Täby enskilda gymnasium på den veganska månadens tredje dag är det svårt att hitta upprörda elever. De flesta som varit skeptiska har låtit sig bevekas av det som serverats.

Och en hel del är entusiastiska. Dit hör Ragi Vyas och Mira Robertsson som går första året på naturprogrammet. De är båda vegetarianer.

– Jag har tänkt på att äta veganskt. Nu får jag det lagat åt mig helt gratis, säger Mira Robertsson.

De har märkt hur attityden förändrats bland de som först rynkade på näsan åt tanken på att äta djurfri mat i skolan en hel månad.

Någon började med att demonstrativt ta med sig en kycklingklubba och la på sin tallrik, men sedan har många fått nya bilder av mat utan animalier kan innebära.

– De har fått se att vegansk mat inte är gräs, säger Ragi Vyas och hugger in på bönchili med rostad majs och jack fruit.

Idén är kökschefen Tobias Bentleys.

– Jag hade tänkt på det under en längre tid. Veganskt är ju ett laddat ord, så jag funderade på vilken tidpunkt som var bäst att lansera det. När skolan hade invigt sin solcellspark på taket kände vi att det var läge för ett nytt steg i miljösatsningen, säger han.

Förr var det kött som gällde. I stora mängder.

– Jag gick i bräschen för nötkött. Vi hörde förmodligen till de skolor i landet som serverade mest, säger han.

Men debatten om kött och mejeriprodukters stora påverkan på miljön gjorde intryck på honom.

– Ju mer jag läste på desto mer förstod jag att animalisk mat inte är den mest klimatsmarta, säger Tobias Bentley.

Nu är det fullt fokus på mat som både är god och miljömässigt hållbar. Utöver den veganska kosten ratas ris till förmån för svenska gryner och spannmål.

Bland en del föräldrar fanns upprördhet och oro när den veganska månaden presenterades. Skulle ungdomarna få i sig tillräckligt? Men VDn Fredrik Sörensen backar med emfas upp sin kökschef.

– Tobias är alldeles för duktig för att göra sådana töntmisstag som att inte få med alla aminosyror som behövs för att täcka proteinbehovet. Dessutom handlar det om 5 av 21 måltider som ungdomarna äter under en vecka, säger han.

Veganmånaden ser Fredrik Sörensen som ett sätt att väcka idéer om alternativ till den animaliska kosten. Ekonomin har han inte funderat mycket över, men sannolikt är den veganska maten i grunden billigare.

– Då kan man lyxa på. Igår fick vi svamplasange med stensopp, säger han.

I många kommuner är inställningen en annan. 74 procent av kostcheferna kräver någon form av intyg för elever som vill äta veganskt, enligt en undersökning från havresrycksföretaget Oatly. Dit hör Täby kommun.

När någon önskar animaliefri mat får vårdnadshavaren skriva under en blankett, sedan kallas eleven till ett samtal med skolsköterska.

– Det handlar om att säkerställa att vi lever upp till lagkravet om näringsriktig kost i skolan, säger Henrik Mattisson, stabchef inom utbildning i Täby kommun.

Han lutar sig mot Livsmedelsverkets skrift ”Bra mat i skolan”. Där står bland annat att läsa att mjölk bör serveras varje skolmåltid. De växtbaserade alternativ som nu hälls i glasen på Täby enskilda gymnasium nämns inte.

Dietisten Sara Ask lugnar de som oroar sig för att unga som äter vegansk kost inte får i sig vad de behöver.

– Om kosten är väl sammansatt ser jag inte något problem. Men det gäller att veta var man hittar näringsämnen som framför allt finns i animalisk mat som järn och vitamin B12, säger hon.

Proteinbrist är sällan ett problem, enligt Sara Ask.

– Det är främst tjejer med lågt energibehov som äter lite som kan behöva tänka på att få sig alla typer av protein. Det klarar man med en varierad kost. Att äta pasta och ketchup varje dag är inte tillräckligt. Det är bra att äta både baljväxter och fullkorn, säger Sara Ask.

Hon vill rikta ljuset mot de positiva aspekterna av en vegansk kost.

– Det finns uppenbara fördelar. Baljväxter och grönsaker är fiberrika och ju mer fibrer desto bättre tarmflora får vi. Det stärker vårt imunförsvar. Dessutom minskar det risken för en rad folkhälsosjukdomar som man kanske inte tänker på när man är ung, men som grundläggs tidigt i livet, säger Sara Ask.

I vimlet med elever i Täby enskilda gymnasiums matsal hittar Syre Stockholm till slut en kritisk röst.

– Jag gillar inte så mycket annat än kött. Jag får dricka vatten och äta bullar, säger Linn Askelund  i ettan på ekonomiprogrammet.

Men när hon får frågan vad hon skulle vilja säga till de som fattat beslutet om animaliefritt är hon försiktig.

– En månad är lite överdrivet. Det kunde räcka med en vecka, säger hon.

På tisdagen bjöds dessert i form av veganska kanelbullar. Foto: Olof Klugman
Tobias Bentley serverade kött i massor, men tänkte om. Foto: Olof Klugman
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV