Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Nu kraftsamlar regionen inför klimatet 2030

Västra Götaland tar krafttag för att ställa om regionen till nästan fossilfritt 2030. Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen samarbetar och nu har satsningen med målet att få ner utsläppen med 80 procent i förhållande till 1990 års nivå klubbats igenom.

Den 19 september klubbade regionfullmäktige och Länsstyrelsen igenom planen ”Strategiska vägval för ett gott liv i fossiloberoende Västra Götaland 2030”, en plan som innebär att Västra Götalandsregionen tillsammans med länsstyrelsen tar sig an att samordna ett gigantiskt omställningsarbete de kommande åren.

– Det är en stor samhällsomställning det handlar om, där vi främst riktar oss till kommuner och företag, som i sin tur når medborgarna, säger Svante Sjöstedt, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen.

Kraftsamlingen som nu har fått namnet ”Klimat 2030 Västra Götaland ställer om”, har målet att minska utsläppen i regionen med 80 procent och minska utsläppen från all vår konsumtion med 30 procent, en ”gigantisk utmaning” enligt Svante.

– Det som jag tror kan bli framgångsfaktorn är det av de fyra arbetsområden som kallas för Attraktiva samhällen. Det är inte bara innovationer och tekniska lösningar i fokus, här handlar det bland annat om hur ett hållbart och engagerat lokalsamhälle kan skapas säger Svante.

”Omställningen till ett fossilfritt liv innebär inte ett sämre liv men ett annorlunda liv.”

Västsverige ligger långt framme i arbetet med att titta på kopplingar mellan lycka, materiell konsumtion och klimatpåverkan både på forskningsnivå men även i kommuner som Göteborg. Och Svante betonar att kopplingen mellan hög materiell standard och lycka är vag. Lycka beror oftast på andra saker såsom vänner, familj och hälsa.

– Omställningen till ett fossilfritt liv innebär inte ett sämre liv men ett annorlunda liv. På många områden kommer det knappt vara märkbart i och med ny teknik. Däremot kommer vi behöva äta annorlunda och ändra våra semestervanor och det kan bli tufft till en början.

Att Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen samarbetar är unikt och en viktig pusselbit.

– För tio år sedan kunde jag bli irriterad på hur de olika instanserna bytte ledartröja hela tiden och kom med olika planer för samma sak. Det var brist på koordination. Nu är vi samstämmiga och kompletterar varandra med våra olika verktygslådor, säger Svante.

Kristina Jonäng, miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen berättar i ett pressmeddelande att de kommer satsa 300 miljoner kronor de närmaste tre åren i konkreta miljöprojekt för att minska utsläppen och bli en fossiloberoende region. Länsstyrelsen fördelar olika typer av statliga stöd såsom solcellsstöd exempelvis.

Att alla är med på båten för att satsningen ska bli kraftfull är viktigt. I ett pressmeddelande från regionen styrker Johnny Magnusson, ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland, beslutet i fullmäktige den 19 september:

– Vi ska ta en ledande roll och se till att klimatomställningen i Västra Götaland bland annat stärker affärsmöjligheterna och skapar nya arbetstillfällen. Att vi nu intensifierar arbetet med att bli en fossilberoende region innebär att förutsättningarna för det ökar.

Från Fossilgasfällans håll hörs protester mot LNG-terminalbygget som Syre Göteborg skrivit om vid flera tillfällen. De menar att bygget inte är förenligt med den nya satsningen mot fossiloberoende. Svante Sjöstedt förstår dem och vikten av att väldigt snabbt ställa om samhället.

– Det är inte en investering som ger stor klimateffekt, men tyvärr existerar knappt biobränslen inom sjöfarten. För tio år sedan hade jag tyckt att det var jättebra men i dag är det mer bråttom. Samtidigt så ger det många andra positiva miljöeffekter såsom mindre hälsofarliga utsläpp, vilket också är viktigt. Jag känner själv mer engagemang för att ställa om vår livsstil eller den fossiltunga industrin i Västsverige.

Kraftsamlingen Klimat 2030 kommer att lanseras 26 oktober på Konserthuset i Göteborg under konferensen ”Västra Götaland ställer om – möjligheter i ett fossilfritt Sverige”. Den är öppen för alla intresserade, men riktar sig huvudsakligen mot kommuner, näringsliv och organisationer.

De fyra områden som kommer att prioriteras

I visionen om regionen 2030 är det attraktiva samhället i fokus. Johanna Engloo, Kjellgren Kaminsky
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV