Hen som begrepp har flera innebörder och de kan i sin tur vara varandras motsatser. Hen kan beskriva någon vars kön är okänt eller irrelevant, men hen kan också vara oerhört relevant för den som berörs. Det framträder tydligt i utställningen Vem är hen? som nu går in på sin sista vecka. På torsdag den 28 september är det dags för finissage.
På Medicinhistoriska museet vid Lilla Bommen pågår nu den utställning som från början tog sin plats på Norrtälje museum. Museeintendenten Emeli Holmström har tagit fram utställningen tillsammans med bland andra fotografen och genusforskaren Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen. Den har visats i Göteborg hela sommaren och på torsdag är sista chansen att se den.
Diskussionerna om hen har gått heta de senaste åren. Vem är hen? är historien om människorna bakom begreppet. I en rad foton möter vi ansikten på personer som använder hen som pronomen.
Att förlägga en utställning om könsidentitet mitt bland medicinhistoriska föremål, kan vid en omedelbar betraktelse upplevas lite märkligt, men snart blir man varse att det finns en rad medicinska aspekter på begreppet.
Bland annat berättar Immanuel om hur hen var tvungen att låtsas ha en manlig könsidentiet för att få genomgå en könskorrigering. Att vara icke-binär, kalla sig hen och samtidigt vilja korrigera sitt kön, är en svår ekvation för omvärlden.
Icke-binär, som är den röda tråden genom utställningen, beskriver en person som varken identifierar sig som en man eller en kvinna. Puck i utställningen berättar att hen växlar mellan fyra könsidentiteter.
Hen pratar om det omöjliga i att ge kroppen en fysisk representation. Vad är en icke-binär? En person med ett bröst och halvt skägg? frågar sig Puck.
Det blir också tydligt att hen inte måste vara statiskt. Lexie berättar att hon gör en könsutredning och säger: ”Jag känner mig inte klar med hen, men föredrar hon nu”.
Medicinhistoriska museet lämnar inte ämnet helt bakom sig. Den 17 oktober inleds utställningen An ordinary boy, som handlar om en transkille före och efter operationen.