Stäng in delar av Sergels torg bakom glasväggar. Så vill trafikkontoret öka tryggheten. Men effekten blir att det offentliga rummet krymper till förmån för kommersen, menar kritiker.
De delar av Sergels torg som i dag är under tak ska skiljas från den öppna ytan exempelvis med glasväggar. Nattetid ska de inbyggda ytorna vara stängda.
Detta enligt ett idéförslag i en ny trafik- och gatumiljöplan för City som varit på remiss under sommaren. En inglasning ska öka tryggheten och tränga undan droghandeln, hoppas trafikkontoret.
– Vi tror att det är bättre att bygga in de ytor som i dag ligger under tak så att man kan stänga till efter att butikerna stängt för dagen. I dag tror jag att det är få som vill att deras barn går där. Det är en konstig och otrygg offentlig plats, säger trafikplaneraren Kristofer Tengliden.
Svepskäl, menar Göran Folin, aktiv i Alternativ stad. Han tror att syftet är att gynna handeln.
– Avsikten är att alla människor som strömmar till och ifrån tunnelbanan ska hamna direkt i gapet på köpmännen. Från det att man byggde om det gamla Klara är det kommersiella intressen som stått i centrum, säger Göran Folin.
Han menar att förslaget krymper det offentliga utrymmet. Och platsen har en särställning genom att ligga intill navet för Stockholms kommunikationer, enligt Göran Folin.
– Sergels torg är i dag förmodligen den främsta platsen i hela landet för olika slags manifestationer. Med det här förslaget snöper man Sergels torg som en demokratisk arena, säger han.
Kristofer Tengliden bekräftar att kommersiella intressen förespråkar en ombyggnad av Sergels torg, men tycker inte att det är ett problem.
– Det är en fråga som drivits av fastighetsägarna i området under lång tid. Men kommersiella intressen måste ju inte stå emot Stockholmarnas. För vår del handlar det främst om trygghetsfrågan, säger han.
Stockholms stads kulturförvaltning är däremot kritiska till planerna som de menar inte tar tillräckliga hänsyn till kulturhistoriska värden.
– Förutom att arkitekturen skulle påverka upplevelsen så blir det en stor förändring av platsen idé och bakgrund, det ska vara en mötesplats och kunna rymma mycket folk vid vissa evenemang och möten. En glasvägg skulle göra att det endast är trappan som kommer vara öppen utan tak, säger Ann-Charlotte Backlund, stadsantikvarie, till Mitt i.