Juletid är här och de flesta frusna själar brukar vilja tillföra lite ljus och värme i decembermörkret. Det är mysigt med levande ljus, och kanske till och med en brasa om möjlighet ges, men har du tänkt på vad det är du eldar?
Enligt miljömärkningen Svanen använder vi 18 000 ton ljus per år i Sverige och stor del av dessa är tillverkade av paraffin som i sin tur är tillverkat av fossil olja. Detta gör paraffin till ett mindre bra val för vår miljö då det precis som bensin och olja bidrar till växthuseffekten när de brinner.
Det är främst värmeljus som är tillverkade av paraffin och det brukar gå åt en ansenlig mängd i hemmen under vår mörka årstid. Att välja paraffin är inget vidare då det förutom att bestå av fossila ämnen även har visat sig bidra till sämre hälsa.
För några år sedan gick norska folkhälsoinstitutet ut med en varning där de jämförde användandet av paraffinljus med passiv rökning. De hade kommit fram till att när en blåser ut ljusen frigörs sotpartiklar, hela 350 000 stycken, som kan göra att en blir sjuk.
Stearin och paraffin
Så varför inte bara välja stearinljus istället? Jodå, det finns stora fördelar med att välja stearin istället för paraffin. Stearin är ett renare och bättre val för vår vårt klimat.
Men det är tyvärr inte så enkelt. Stearin görs av animaliska fetter och animalieindustrin är i sig en väldigt stor orsak till vårt klimatfotavtryck. Så dessvärre är det inte ett så solklart val, även om stearin är en rent bättre produkt med färre utsläpp och inte orsakar lika dålig inomhusluft.
En del tillverkare försöker ändå göra det dåliga lite bättre. För att få Svanen-märkas ska ljuset vara gjort av minst 90 procent förnybara råvaror.
Ljusen ska även avge minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen och stearinet ska vara tillverkat på ett sätt ”som har en minimal belastning på miljön och som inte bidrar till växthuseffekten”.
Lite luddigt är det onekligen att säga att det ska vara en ”minimal belastning”, i synnerhet som fetterna är animaliska.
Hos tillverkaren Liljeholmens stearinfabriks AB är fettet uteslutande en restprodukt, slakteriavfall, och de ser det som något positivt att kunna tillvarata något som annars skulle gå till spillo. Och det är förstås något vi ska eftersträva i alla sammanhang för att hushålla med våra resurser.
Men faktum kvarstår, de använder rester från en mycket klimatskadlig industri. Så om vi räknar in utsläppen från djuruppfödningen så har vi plötsligt ett stearinljus som tyvärr även det har ett icke försumbart klimatfotavtryck.
Vissa tillverkare, dock inte de vars ljus är Svanenmärkta, använder även palmolja utöver djurfetter, en produkt som även den orsakar stor inverkan på vår miljö eftersom regnskog skövlas där palmplantagerna ska anläggas.
Så när en tar in tanken att de fladdrande ljusens låga innehåller palmolja och djurfetter kan det romantiska skimret snabbt skingras.
Kluriga val
Med detta sagt är det tyvärr inte ett helt enkelt beslut. Ur klimat- och hälsosynpunkt ter sig stearinljuset som det självklara valet.
Men för den som tycker att det är obehagligt att elda djurkadaver blir det svårare. Kanske vi får ge upp tanken om levande ljus om vi inte kan tända en egen brasa. Istället får vi förlita oss på andra mer klimatsmarta innovationer människan levererar. Kan ledlampan bli vad som får ta över värmeljusets roll i framtiden?
Om eldning