Det fanns en tid då snickerskaka och chokladboll var de enda veganska bakverken som erbjöds på kaféer i Göteborg. Förvisso lever snickerskakan och bollen kvar på många ställen, men utbudet har förändrats radikalt på bara några år.
Andreas Nordvall är ordförande i Djurens rätt i Göteborg. Han gillar att fika och har märkt en tydlig förändring när det kommer till fikautbudet.
– Delvis är det mer trendigt just nu att ha något veganskt på menyn, men det är också några specifika ställen som lyft nivån. Det finns inte bara veganskt fika numera – det finns även bra alternativ att välja mellan, säger Andreas Nordvall.
Kedjorna kan bidra till en ökad tillgänglighet, om de vågar satsa. Göteborgsbaserade kedjan Condeco har under många år salufört en vegansk blåbärsmuffin, men rikstäckande Espresso house har tidigare hamnat på efterkälken. Sedan årsskiftet finns det dock anledning för veganerna att hitta dit.
– Jag går gärna till Espresso house för en lättillgänglig fika. En av de största fikanyheterna de senaste åren är trots allt att Espresso house gjort sin magnifika chokladboll vegansk. Som chokladrecensent på fritiden har den chokladbollen inneburit ett lyft. Jag går också gärna till St Agnes kafé eller Brewers beer bar. Det är ställen som Instagrammaren Douxpastry bakar för. En lokal vegansk efterrättsbagare kan göra stor skillnad på fikascenen, säger Andreas Nordvall.
Bakom Instagramkontot Douxpastry finns konditorn Lisa Forsberg. Hon levererar veganska bakverk till flera kaféer och restauranger runt om i Göteborg. Populära St Agnes kafé är ett av de ställen som hon tidigare jobbat för. Just nu tar planerna form för att etablera sig på bland annat fine dining-restaurangen Syster Marmelad.
– Jag är själv vegan och tycker att det är viktigt att alla ska kunna äta goda bakverk, speciellt de som av etiska skäl väljer bort animalier. Sedan tycker jag om utmaningen också. Det är peppande när man lyckas veganisera klassiska äggbaserade recept, säger Lisa Forsberg.
Även om utbudet ökar på både kedjor och mindre kaféer, finns det ställen som inte är intresserade av att erbjuda vegetabiliska alternativ. Många anser att det inte känns genuint med mjölkfritt bakmargarin eller havrevispgrädde.
– Jag kokar egen sylt och vaniljkräm, bakar anslag och stryker upp tårtorna med äkta växtbaserad grädde. Vad de konventionella kaféerna anser spelar inte så stor roll så länge efterfrågan på mejerifritt finns, säger Lisa Forsberg.
Hon får medhåll av Ingrid Hedin Wahlberg, som är vegan sedan ett par år tillbaka. Hon fikar gärna, men har reagerat på att vissa kaféer har en avig inställning till det veganska.
– Jag upplever att de kaféer som inte serverar veganskt alls i dag, ofta gör det på grund av branding eller för att ägaren är ointresserad, eller rentav ogillar veganer. Vissa kaféer har skapat sitt varumärke kring produkter som äkta smör, grädde och mjölk. För dem är det nog lite svårare att se hur det veganska kan rymmas inom deras koncept, säger Ingrid Hedin Wahlberg.
Men det har hänt mycket de senaste två åren, anser hon. Så pass mycket att det är svårt att hinna med att testa nya ställen. Göteborg känns numera som en stad full av möjligheter för veganfika.
– Mina favoritställen just nu är The Kitchen, St Agnes, Café Kultur, Bengans och Llama Lloyd. The Kitchen, Bengans och Café Kultur gillar jag för att det är bra ställen att sitta och jobba på eller bara hänga länge med vänner. St Agnes ligger bra till från mitt kontor och har fantastiskt fikautbud. Llama Lloyd är nära hem och har en speciell atmosfär då det är så pyttelitet. En fin social knytpunkt för oss som bor i Kvilleområdet, säger Ingrid Hedin Wahlberg.
Hon är sångare och doktorand i musikpedagogik. Och så är hon matte till hunden Kiko, som också gärna följer med och fikar. Med en filt eller handduk i bagaget, går det bra att torka blöta tassar eller skydda möblerna.
– Alla ställen jag nämnt är hundvänliga, vilket gör att jag oftast väljer dem, så att Kiko kan följa med. Jag tycker det är jätteviktigt att visa respekt för andra gäster och för dem som driver kaféet. Kiko har alltid gillat att följa med på saker och är en ganska lugn och lyhörd hund. Att följa med på fika passar inte alla hundar, men ofta går det att träna genom att börja försiktigt i korta stunder, säger Ingrid Hedin Wahlberg.
Kola- och chokladpaj är ett av de bakverk som Lisa Forsberg bakat till St Agnes kafé.
Heléne Olivegren är sjukgymnast och dansinspiratör, men också ordförande för Djurens partis Göteborgsavdelning. Hennes smultronställe är St Agnes kafé. Lisa Forsbergs bakverk är onekligen populära.
– St Agnes kafé har det absolut största utbudet. Det var verkligen en dröm att komma dit första gången och ha så många godsaker att välja mellan. Tyvärr är lokalen alldeles för liten och läget inte optimalt för min smak. Ett annat favoritställe är Nöller espressobar i Haga, tack vare deras goda kaffe och fräscha snickerskaka. De erbjuder även andra godsaker, berättar Heléne Olivegren.
Utvecklingen går obönhörligen framåt och alla tre har sina önskemål inför framtiden. På önskelistan finns bland annat tårtor och bakelser. Ingrid Hedin Wahlbergs stora svaghet är vaniljbakelser. Och Heléne Olivegren efterlyser en mer gammaldags karaktär på kaféerna.
– Mitt drömfikaställe är ett gammeldags kafé, ungefär som Vetekatten i Stockholm, men med enbart vegoutbud i form av supergoda kanelbullar, vetelängd, kardemummakaka, prinsesstårta och semlor. Gärna levande pianomusik ett par gånger i veckan som på Bräutigams tid. Jag tycker att det är hög tid att kafékedjor som Condeco och Expresso house börjar erbjuda hederliga djurvänliga kanelbullar och tårta, säger hon.
Chokladkonnässören Andreas Nordvall, som driver Instagramkontot Kakaovegan, vill gärna se att kvaliteten på utbudet förbättas på kaféerna.
– I framtiden ser jag gärna mer choklad så klart, men jag tror kaféer måste våga mer och investera i kompetensen. Att ha ett enkelt alternativ, men som inte är bra, är inte intressant längre. Kaféer behöver fler veganska alternativ som är gjorda med kunskap. Jag hoppas också se att veganiseringen normaliseras allt mer. Veganska bakverk har utvecklats långt, så det finns egentligen inga problem med att göra allt vegansk. Det finns utrymme för många olika alternativ, säger Andreas Nordvall.