Varje år presenteras de dystra siffrorna: Vi har återigen ökat vår julkonsumtion, trots att vi vet att det inte är bra för planeten. Att i stället konsumera begagnade prylar eller nyproducerade saker av hög kvalitet kan vara några sätt att handla mer hållbart.
På Grön bar, arrangerad av Miljöpartiet, möts en rad debattörer för att diskutera hållbar konsumtion.
Eliina Brinkberg är environmental manager på Nudie jeans. Hon pratar om vikten av att ta hand om sina saker så att de håller länge.
– Vi jobbar långsiktigt och försöker tillverka produkter med hållbara material. Vi försöker påverka hur kunden använder plaggen, som till exempel att vädra kläderna i stället för att tvätta dem så ofta. Och så kan kunden lämna in sina kläder till vår lagningsservice, så att man slipper slänga kläderna i soptunnan när de blir slitna, säger Eliina Brinkberg.
Förutom att handla prylar som håller länge, kan man handla begagnat eller låna och byta. Emma Öhrwall, medgrundare till Kollaborativ ekonomi Göteborg, slår ett slag för Smarta kartan.
På Smarta kartan kan man lägga upp tjänster som är gratis och hållbara, som till exempel cykelkök, samåkning och fritidsbanker. En fritidsbank är ett slags prylbibliotek där man kan låna saker i stället för att köpa nytt.
– Vi vill underlätta för modellen hyra/byta/låna/ge. På Smarta kartan finns över 100 initiativ för just detta. Många är trötta på att vara passiva konsumenter. De vill vara aktiva och ställa frågor som: Vad är det jag äger och hur får jag tillgång till det jag behöver? Det är viktigt att alla får tillgång till kvalitativa produkter. Inte bara de som har råd, säger Emma Öhrwall.
Göran Hådén är ansvarig för konsumtionsfrågor inom miljöpartiet. Han är bland annat engagerad i kampanjen En köpfri dag.
Han menar att det kan vara svårt att gå emot normen, men att man inte blir lyckligare av nya prylar och mycket pengar. Tvärtom.
– Ofta känns det bra i köpögonblicket, men vi glömmer bort tiden det tog att tjäna ihop pengarna. Det är svårt att någonsin vara nöjd om man hela tiden blickar uppåt på det som verkar vara lycka. Det går att köpa lycka om man använder pengarna på rätt sak, i lagom dos, till exempel genom att dela med sig och skänka ett eventuellt överflöd. Det hjälper inte bara andra, utan skänker också tillfredsställelse för en själv, säger Göran Hådén.