Costa Rica har för andra gången på två år levt på förnybar energi, nu har det gått två månader sedan övergången. Det centralamerikanska landet med fem miljoner invånare strävar efter att bli världens första koldioxidneutrala land – och är enligt National Geographic på god väg.
Merparten av Costa Ricas energi hämtats från vattenkraft, där det väldiga hydrologiska projektet Reventazón väntas komma igång inom en snar framtid och bli en av landets viktigaste ekonomiska komponenter.
Under 2015 klarade sig Costa Rica 285 dagar med förnybar energi, tills torkan blev för påfrestande och fossila bränslen togs till för att säkra landets elförsörjning.
Initiativet går inte stick i stäv med ekonomisk utveckling, enligt Monica Araya, expert och rådgivare i energifrågor. Vattenkraftprojekt åtföljs också ofta av kritik om skador på miljön och om ursprungsfolk som trängs undan. Monica Araya menar dock att det går att lämna det fossila utan negativa konsekvenser.
– Det är hög tid att avfärda myten att ett land måste välja mellan utveckling å ena sidan och miljöskydd, förnybart och livskvalitet å den andra, säger Araya till tidningen Independent
Det är inte första gången som Costa Rica gör tvärtemot majoriteten på den politiska arenan: efter inbördeskriget 1948 nedmonterades armén och i dag är landet ett av få i världen utan militära styrkor.