Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Syrier uppgivna inför vapenvila

Det bombas in i det sista i Syrien, där vapnen är tänkta att tystna vid solnedgången. Ett annat orosmoln är president Bashar al-Assads löfte att återta alla områden som hålls av ”terrorister”.

–Vapenvilan kommer inte att fungera, säger en man i Aleppo.

Trots den muslimska högtiden id al-adha är det inte mycket till folkliv på gatorna i den rebellkontrollerade delen av staden Aleppo, som enligt nyhetsbyrån AFPs korrespondent drabbades av nya flyganfall under måndagen. När solen går ned över den hårt sargade staden är det dock tänkt att krigets välbekanta ljudmatta ska upphöra.

Men det är inte bara den brist på mat som följt av regimens senaste belägring av östra Aleppo som gör att Monther Etaky inte kommer att fira trots att det är id. Han tror nämligen inte att striderna kommer att upphöra.

– Vid solnedgången kommer jag, precis som vanligt, att vara orolig för min egen och min familjs säkerhet. Vem ska kontrollera att vapenvilan följs, det här avtalet är bara en bluff, säger Etaky, som bor i Aleppo tillsammans med sin fru och son, till TT.

– De flesta här i östra Aleppo har tappat förtroendet för det internationella samfundet.

Sedan den internationellt frammedlade överenskommelsen tillkännagavs i fredags har bomberna fortsatt att falla över Syrien. Under helgen dödades minst 74 personer i flyganfall som riktades mot städer i provinserna Aleppo och Idlib, enligt AFP.

En viktig del av avtalet är att hjälpsändningar ska få fri lejd till belägrade områden. Bland annat står Syriska Röda halvmånen redo att leverera förnödenheter över hela landet.

”Röda korset och Röda halvmånen har i månader krävt att deras team på ett säkert sätt ska kunna leverera hjälp i områden som är belägrade eller svåra att nå. Det är endast genom att löpande kunna nå fram till de behövande som vi kan se till att de får det stöd som de för närvarande är i desperat behov av” skriver Stephen Ryan på Internationella Rödakors- och Rödahalvmåne-federationen i ett mejl till TT.

Men som vanligt är det stora frågetecknet kring avtalet att det omfattar långt ifrån alla betydande parter i det syriska inbördeskriget. Bara timmar innan eldupphöret väntas träda i kraft uppgav Bashar al-Assad att hans regim är fast besluten att fortsätta striderna för att återta områden från vad man kallar ”terrorister”.

En av de grupper som inte ingår i avtalet är Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Qaidakopplade Nusrafronten. Problemet är att jihadistgruppen på många håll strider sida vid sida med rebeller som uppfattas som moderata av USA och som är tänkta att delta i vapenvilan.

Vapenvilan ska förnyas vartannat dygn och om den inte kollapsat efter en vecka kommer Ryssland – som är allierat med al-Assad – och USA att tillsammans inleda attacker mot jihadistgrupper som Islamiska staten och Jabhat Fatah al-Sham.

Under det fem år långa kriget i Syrien har uppemot 300 000 människor mist sina liv. Det har utlöst en flyktingvåg som sätter i första hand grannländerna under hård press, men även blivit den kanske största politiska frågan just nu i Europa.

Ryssland och USA enades

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV