Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) skickade i veckan ut ett förslag på remiss om att förbjuda privatisering av Sveriges sju universitetssjukhus. Dessa bör i stället bli kvar i gemensam ägo, anser ministern. Förslaget dimper ner samtidigt som Stockholms Läns Landsting öppnat för privatisering av minst ett akutsjukhus i huvudstaden.
I en intervju med P1 Morgon säger Gabriel Wikström att ett kvarhållande av universitetssjukhusen i allmän ägo säkrar forskningens långsiktighet och goda förbindelser med näringslivet.
– Universitetssjukhusen är en väsentlig del av den svenska infrastrukturen, säger sjukvårdsministern till P1 Morgon.
På DN Debatt i tisdags gick han även tillsammans med Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö till hårt angrepp mot den borgerliga oppositionens ”ideologiska övertro på privatiseringar”. För det borgerliga landstingsstyret i Stockholm handlar det dock om att ”främja vårdens utveckling”.
– St Görans sjukhus har oerhört nöjda medarbetare, och verksamheten drivs till en lägre kostnad än länets övriga sjukhus. Jag har svårt att se några nackdelar, sa sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) till DN tidigare i våras.
Stockholms landstingsstyre har för avsikt att gå vidare med privatiseringsärendet under hösten, men i och med regeringens nya riktlinjer har den nationella sjukvårdspolitiken kastats in i ett helt nytt läge. Regeringen vill även täppa till den ”gråzon” som uppstått i och med att antalet privata sjukvårdsförsäkringar ökat markant de senaste åren och öppnat för alternativa kösystem på privata sjukvårdsinrättningar.
Sjukvårdsministern avser därför skärpa lagen som menar att behov och inte storleken på plånboken ska styra svensk sjukvård.
– Jag är väldigt orolig för den privatiseringslinje som bedrivs inom Stockholms Läns Landsting, där man ser att i princip varje problem ska lösas med ideologiskt motiverade privatiseringar, säger Gabriel Wikström till P1 Morgon.