Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

BNP – inte välstånd eller välfärd

DEBATT Vad menar vi med ordet tillväxt? Handlar det om ökad välfärd, ökat välstånd, ökad sysselsättning, ökad BNP eller allt sammantaget? Och vad mäter egentligen BNP?

Främst tänker vi på tillväxt som ett ökat ekonomiskt välstånd, mer eller mindre rättvist fördelat bland befolkningen. I dag tror vi oss mäta ekonomiskt välstånd med hjälp av BNP. Tyvärr garanterar inte ökad BNP en odelad ökning av välståndet hos medborgarna. Hanteringen av negativa händelser som olyckor, miljökatastrofer, skadegörelse med mera räknas även in i BNP. Det är därför främst ett mått på aktivitetsnivån i samhället, inkluderande både gott och ont.

BNP har ändå tidigare varit starkt positivt korrelerad med sysselsättningsnivån, det vill säga något gott. Detta samband har dock försvagats i takt med både strukturella förändringar och produktivitetsutveckling. BNP har också varit starkt korrelerad med den nationella klimat- och miljöbelastningen, det vill säga något ont. Frågan är hur vi ska se på att även detta samband har försvagats i takt med att allt mer av vår svenska konsumtion härrör från import.

Om vi istället tänker på välfärd så passar BNP-måttet ännu sämre, och här borde dessutom vårt fokus ligga, istället för på ett ständigt ökat ekonomisk välstånd.
Att tala om tillväxt när det gäller välfärd blir också problematiskt eftersom det är ett komplext begrepp som innefattar psykiska, psykologiska, sociala, politiska, ekonomiska och ekologiska dimensioner. Här är utveckling ett mer passande ord, särskilt som en rättvis fördelning av välfärden är än mer angelägen än ett utjämnat välstånd. Det kan, som vissa forskare föreslår, behöva göras en åtskillnad mellan materiell och mental välfärd, detta för att kunna visa på ett mer objektivt välfärdsmått.

Vad finns det då för alternativ till BNP-måttet, eftersom detta inte har en entydig koppling till välstånd och en ännu vagare koppling till välfärd? FN/UNDPs Human Development Index, HDI, anses ge en mer komplett bild av välståndet än enbart BNP eftersom det är en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP. Det handlar tyvärr mest om att ”sätta läppstift på grisen”. Istället borde man arbeta fram ett välfärdsindex som världens länder kan enas om och som kopplas till FNs 17 hållbara utvecklingsmål (Sustainable Development Goals, SDG).

Sedan tidigare har MP tagit fram ett förslag: Nya mått på välfärd. Detsamma har Framtidskommissionen gjort genom Nya mått på välfärd och livskvalitet i samhället. Sverige borde driva på i denna fråga inom FN, inte minst när vi nu om några månader kommer att sitta som ordförande i Säkerhetsrådet. Säkerhetstänkandet kräver ett brett perspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV