Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Obamas sista försök att ro Stillahavsavtal i hamn

Barack Obama har lagt in en sista växel för att försöka ro frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP) i hamn innan han lämnar Vita huset och sitt uppdrag som USAs president. Men miljörörelser är kritiska till frihandelsavtalet.

TPP är ett regionalt handelsavtal mellan tolv Stillahavsländer. Och liksom i fallet med TTIP – ett avtal som rör EU och USA – har förhandlingarna kring TPP i de amerikanska maktkorridorerna blivit en kamp mot klockan. Oavsett om det blir Hillary Clinton eller Donald Trump som efterträder Obama är ingen av dem särskilt entusiastiska inför TPP i sin nuvarande form. Mycket pekar därför på att projektet kommer att nå en återvändsgränd när det blir personalavlösning i Vita huset.

– TPP är en garanti för att Amerika, och inte Kina, fortsätter att leda vägen inom den globala handeln, skrev USAs president i Washington Post i maj.

Det argumentet har inte bitit på landets beslutsfattare, och i olika debatter tvingas Obama stångas med kritiker som undrar vad det ska bli av den amerikanska marknaden på sikt ifall det enda receptet blir i form av handelsavtal som öppnar vägen till billigare marknader i TPP-länder som Vietnam och Singapore.

Barack Obamas handelsambassadör Michael B Froman erkänner också att regeringens försök att ro TPP i hamn före årsskiftet rimmar illa med USAs rådande parlamentariska läge:

– Det kommer att bli svårt, säger han i en intervju med New York Times.

Obama och andra frihandelsanhängare menar att sänkta trösklar till växande marknader i framför allt Latinamerika (Chile och Mexiko) och Asien. Frågetecken kring TPP berör bland annat vilken valuta som ska gälla för TPP-relaterad handel, samtidigt som farhågor har rests när det gäller manipulerade valutasättningar för att gynna somliga länders marknader på bekostnad av andra.

Klart är ändå att Obama-administrationen håller på att bocka av listan som lades på Vita husets skrivbord i januari 2009. Bland punkterna fanns bland annat en stängning av Guantánamobasen på Kuba, något som Obama alltjämt försöker hinna med innan han lämnar Vita huset, samt en rad handelsavtal med EU och Stillahavsregionen, två av USAs viktigaste handelszoner.

”Handelsavtal är inte blott öppnade marknader som ska förse inhemska konsumenter med billiga varor. De är även en del av den internationella diplomatins komplexa och bräckliga dans”, skriver Noah Smith, ekonomiprofessor vid Stony Brook University, i en krönika för Bloomberg.

USAs äldsta miljöorganisation Sierra Club riktar å sin sida in sin kritik mot vad frågetecknen kring framtidens fiske, gruvindustri och skogsbruk i TPP-länderna.

”Reglerna kring [dessa områden] kommer med största sannolikhet att bli alltför svaga för att ha någon verklig påverkan”, skriver organisationen på sin hemsida.

Tillsammans med andra fackliga, sociala och miljöengagerade rörelser har Ilana Solomon, chef för Sierra Clubs handelsprogram, under den senaste tiden uppvaktat amerikanska kongressledamöter med uppmaningen att inte ge TPP grönt ljus. Något som opinionsundersökningar visar har gett resultat: Obamas försök att ro avtalet i hamn innan han lämnar Vita huset ser minst sagt bleka ut.

– Det är verkligen medvind för att lägga TPP på hyllan just nu, och det gäller även andra frihandelsavtal, säger Ilana Solomon till nyhetsbyrån Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV