Samtidigt som röster höjs för ett förbud mot vilda djur på cirkus har de redan försvunnit från samtliga cirkusar som turnerar i Sverige. Nästa steg kan vara att förbjuda djur som underhållning överhuvudtaget, men dit är steget just nu långt även om kampen om cirkusdjurens varande trappats upp i sommar.
I en Youtubevideo från 21 maj ser man hur en cirkusmedarbetare kastar djurskit mot några demonstranter från Djurrättsalliansen utanför biljettluckorna på Cirkus Wiktoria i Tyresö. Mannen krattar sedan upp avföringen från gräsmattan med en kratta och en spade, går fram till aktivisterna och erbjuder dem bajset. ”Ni gillar djur. Här får ni”. En kvinna slår bort spaden.
Protester mot djurhållningen på cirkusar har funnits i många år, men i år har kampen trappats upp. I sommar har djurrättsaktivister satt upp lappar där det står ”Inställt på grund av djurplågeri” på cirkusaffischer, demonstranter har försökt övertyga besökare att vända om och gå hem istället för att köpa biljetter och mängder av cirkusaffischer över hela landet har slitits ner och rivits sönder.
– När vi var i Sundsvall senast stod det åtta personer som var 13–20 år och påstod att våra djur var vanvårdade utan någon som helst grund. I Stockholm finns det ett gäng som alltid står och sprider lögner om oss framför biljettluckorna också. De verkar ha fått som en pryl på hjärnan att de ska förfölja oss. De står där och kläcker ur sig rena oförskämdheter och det är ingen idé att försöka resonera med dem. Jag har gått i den fällan en gång, men aldrig mer, säger Helena Schicht, som är turnéledare på Cirkus Maximum.
Vad hände?
– Inget speciellt, men det är ingen idé att försöka diskutera med dem. De är inte intresserade av att sätta sig in i hur våra djur mår i verkligheten. Våra affischer får hela tiden utstå skadegörelse också. De bryts sönder, rivs ner och så vidare. Det kostar mycket pengar att sätta upp nya hela tiden. Det sprids också någon myt om att vi affischerar olagligt, men det är rent förtal. Vi får affischera som alla andra.
Förbud i andra länder
Peter Nilsson på Djurens rätt tror att protestökningen kan bero på ett förbud mot vilda djur på cirkus kan vara i sikte.
– Det går i vågor. När jag började engagera mig i de här frågorna för 20 år sedan så var vi ute mycket och demonstrerade, sedan avtog det lite, men nu kan man märka av ett uppsving igen. Det är mycket möjligt att det har att göra med att förbudet är nära och då vill folk snabba på det, säger han.
Bakgrunden är att man just nu håller på att se över den nuvarande djurrättslagstiftningen för att i höst ersätta den med en ny. När det görs vill Djurens rätt och många andra att politikerna ska passa på att förbjuda vilda djur på cirkus. I februari lämnade nyhetssajten Newsner och Djurens Rätt 155 319 namnunderskrifter till en representant för regeringen. Den största namninsamlingen i Djurens Rätts historia.
Bland länderna som redan förbjudit vilda djur på cirkus finns Nederländerna, Belgien, Storbritannien, El Salvador och Iran. I Sverige är djur som apor, noshörningar, giraffer och rovfåglar förbjudna på cirkus men att turnera runt med elefanter och sjölejon är fortfarande lagligt. I Storbritannien röstades ett förbud mot vilda djur på cirkus igenom 2013 som trädde i kraft förra året. Den utlösande faktorn var en film som djurrättsorganisationen Animal Defenders International hade filmat med en dold kamera i cirkusen Bobby Roberts Super Circus lokaler. I filmmaterialet som sträcker sig mellan 21 januari och 15 februari 2011 är elefanten Anne fastkedjad 24 timmar om dygnet och blir slagen 48 gånger med en påk. I filmen kan man också se hur cirkuspersonalen sparkar, slår och spottar på andra djur.
Stark opinion
Samtidigt som ett förbud tycks nära förestående visar Djurens rätts årliga genomgång att elefanter och sjölejon inte längre finns i djurcirkusar som turnerar i Sverige. För två somrar sedan turnerade sex elefanter och fyra sjölejon runt med cirkusar i Sverige. Förra året var bara två elefanter kvar. Nu är även de borta, vilket kan ha flera förklaringar.
Cirkus Scott slutade med elefanter 2013 efter att en video spridits där deras elefanter tränades genom att tränaren slog dem med en käpp. Enligt cirkusdirektören Robert Bronett slutade man med elefanterna på grund av att folkopinionen blev så stark. I flera opinionsundersökningar som genomförts de senaste åren framgår det att en majoritet av svenskarna är emot vilda djur på cirkus. Men orsakerna kan ha varit flera. Inte minst ekonomiska.
– Det är inte billigt att resa runt med elefanter. De äter enorma mängder hö och kräver mycket omsorg. Vi reser nu med kanske 25 djur och har fem djurskötare. Skulle vi ha två elefanter också så skulle vi behöva två skötare till, säger Helena Schicht.
Hennes Cirkus Maximum hade elefanter fram till förra sommaren.
– Vi hade två elefanter som vår elefantdressör hade ärvt. Han är en sjätte generationens cirkusarbetare. Vi hade dem under ett år, men sedan insåg vi att de var för gamla för att turnera runt. Det blev liksom inget bra av det, så vi bestämde oss för att pensionera dem istället. Det tog ett tag, men till sist hittade vi en djurpark i Belgien som kunde tänka sig att ta emot dem.
Kommer ni att ha elefanter igen?
– Knappast. Branschen är ganska självsanerande. Det är i stort sett omöjligt att få tag på elefanter nu för tiden. Tillgången är för liten. I början av 1900-talet åkte de till Afrika och hämtade nya elefanter, men det gör man ju inte längre.
Det är därför ni slutar med dem?
– Ja, när vi gjort publikundersökningar så var elefanterna en av sakerna våra besökare helst ville se, men det är ganska länge sedan vi genomförde en sådan senast. 5–6 år sedan.
”Våra djur mår jättebra”
I och med att vilda djur på cirkus i Sverige inte längre existerar skulle man kunna se ett förbud som en meningslös fråga att driva, men att det inte finns några vilda djur på cirkusar nu behöver inte betyda att det fortsätter vara så i all framtid.
– Det finns inget som hindrar att en cirkus med elefanter dyker upp 2017. Det kan komma en ny cirkus från Tyskland eller något annat land och börja turnera här. Vi ser det snarare som att det är en bra chans att förbjuda det nu när det ändå inte påverkar något, säger Peter Nilsson.
Oavsett om förbudet blir verklighet eller inte kommer protesterna säkerligen fortsätta även nästa sommar. Även om de inte bryter mot lagen finns det många som anser att djur aldrig kan må bra av att vara på resande fot och göra ofrivilliga konster. Helena Schicht håller inte med.
– Våra djur mår jättebra. De på Djurens rätt anser att man inte ska äta kött eller ha läderkläder. Utan att veta något förutsätter de att vi är elaka mot våra djur och det är naturligtvis inte sant. Anton som sköter om våra djur är mer med djuren än med sin familj. Djuren kontrolleras varje år av kunniga veterinärer som säger att de mår bra. De som är emot djur på cirkus går emot all samlad veterinärkunskap i landet.
Finns det några djur som enligt dig inte lämpar sig för att resa runt med?
– Jag kan inte säga generellt att en viss typ av djur inte funkar, men vissa individer mår inte bra av att resa runt. Det märker man på hur de beter sig och det har hänt ofta att vi haft djur som inte fungerar att ha med sig. Då har vi sålt eller gett bort dem till någon på orten där vi bor. En del länder har gått ännu längre och förbjudit djur på cirkus överhuvudtaget. Dit hör bland andra Bolivia, Grekland, Malta och Mexiko. Och det är ett totalförbud Djurens rätt siktar på även om det enligt Peter Nilsson känns ganska avlägset.
– Vi anser att bara frivilliga artister, alltså människor, ska uppträda på cirkus, men det kommer antagligen ta tid innan vi når dit.
Vad blir ert nästa mål om ett förbud mot vilda djur blir verklighet i sommar?
– Vi kommer att sätta oss ner och se över vilka områden det är värt att lägga tid på. Om vi märker att ett totalförbud mot djur på cirkus är så långt borta att det är lönlöst att jobba för skulle det bara vara slöseri med tid. I så fall jobbar vi nog mer mot publikhållet, att försöka få fler att bojkotta cirkusar med djur istället. Vi brukar lyfta fram Cirkus Cirkör och Cirque du Soleil som exempel på cirkusar som funkar jättebra utan djur.
Om djurförbud på cirkus
Länder med förbud mot vilda djur på cirkus:
Länder med förbud mot vildfångade djur på cirkus:
Länder med förbud mot alla djur på cirkus:
Argument för förbud mot vilda djur på cirkus
Opinionen växer
Veterinärförbundets hållning