Över 60 miljoner människor beräknas lida brist på mat och vatten på grund av torka och andra problem förorsakade av väderfenomenet El niño. Samtidigt är insatserna för att hjälpa de drabbade kraftigt underfinansierade enligt flera experter och organisationer.
Fler än 60 miljoner människor, främst i Afrika men också i Asien och Latinamerika, har drabbats mycket hårt av den torka som uppstått i El niños spår.
Förra veckan gick sammanslutningen De Äldre, The Elders, som består av flera tidigare världsledare, ut med en uppmaning till omvärlden om att bidra med mer hjälp till de utsatta länderna och åtgärda den stora bristen på resurser.
Gruppen består av flera av kända tidigare globala ledare, däribland Kofi Annan, Desmond Tutu och Jimmy Carter och bildades 2007 av Nelson Mandela i syfte att öka uppmärksamheten kring världens mest akuta problem.
I sitt uttalande påpekar sammanslutningen att det för närvarande saknas 2,5 miljarder dollar för att bemöta den kris som uppstått efter en av de kraftigaste El niño-säsongerna som uppmätts. Södra Afrika har drabbats av den svåraste torkan på 35 år. I ett pressmeddelande skriver De Äldre att ”extrema väderfenomen slår hårdast mot de fattigaste befolkningarna – de som är minst skyldiga till klimatförändringarna”, samt att det nu finns behov av ”kraftigt ökad finansiering” för att förbättra skyddet för de mest utsatta befolkningarna.
Rebecca Sutton vid biståndsorganisationen Oxfam säger till IPS att de tidiga insatserna för att bemöta väderfenomenet inte fungerade särskilt bra.
– De tidiga varningarna som kom i mitten av 2015 bemöttes inte med snabba åtgärder eller tillräckligt med resurser. Vissa av regeringarna i de drabbade länderna började förbereda sig på ett bra sätt, medan andra var för sena med att utlysa katastroftillstånd, säger Rebecca Sutton.
Hon menar dessutom att El niño inte har fått tillräcklig uppmärksamhet av medierna i de länder som inte själva har drabbats – vilket lett till att frågan inte har blivit tillräckligt prioriterad i bland annat Europa.
-Åtgärder mot klimatkatastrofer som kommer smygande handlar om politisk vilja och vi kan inte fortsätta med att göra för lite, för sent, säger Rebecca Sutton.
Det är särskilt tre regioner som är hotade i efterspelet till El niño – Latinamerika, södra Afrika och öar i Stilla havet.
Nyligen rapporterade FN-organet OCHA att torkor förstört en stor del av årets skördar i El Salvador, Guatemala och Honduras, vilket lett till att tre miljoner människor nu hotas av brist på mat.
I södra Afrika har både torkor och översvämningar lett till en mycket svår situation. Rebecca Sutton säger att det handlar om en region som redan varit utsatt för en två år lång torka och att nästa omgång av större skördar kan komma att dröja ända fram till i april nästa år.
I Stilla havet har små östater som Vanuatu drabbats av en akut brist på vatten, vilket även gäller i Vietnam.
Den senaste upplagan av El niño är officiellt över för denna gång, men väderfenomenets efterverkningar lever alltså vidare i många länder i form av torkor och humanitära kriser.
Många experter menar att klimatförändringarna förstärker El niños effekter, men forskare arbetar fortfarande med att ta reda på exakt hur relationen ser ut.