Radar · Nyhet

Medierna rapporterar allt mer om klimatet

Det varmare klimatet har blivit en hetare nyhet i Sverige. 2015 ökade antalet artiklar i svensk press om klimatförändringarna med 40 procent jämfört med året innan. Det visar en ny rapport från Vi-skogen.

Rapporten ”Varmare klimat – iskall nyhet?” bygger på en Retriever-analys av 250 000 artiklar om klimatförändringarna. Under 2015 skrevs det totalt 30 403 tidningsartiklar om frågan i svensk press, jämfört med 21 650 året innan. Rapporteringen närmar sig därmed toppnivåerna under slutet av 00-talet.

Klimattoppmötet i Paris drev förstås upp rapporteringen, andra vanliga teman var flyktingströmmar och köttkonsumtionens klimatpåverkan. Flest artiklar skrev Svenska Dagbladet.

Rapporten visar att även lokaltidningarna nu bevakar klimatfrågan mer ambitiöst.

– Antalet tidningsartiklar är en indikation på hur levande diskussionen är i en region. Förhoppningen är att rapporteringen också får effekt på hur kommuner, företag och allmänheten agerar för att bidra till en mer hållbar värld, säger Henrik Brundin.

Antalet delningar av klimatartiklar i sociala medier ökade också under förra året. Särskilt starkt engagemang väckte ökande köttkonsumtion och politikers snedsteg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV