Läkare utan gränser kommer inte längre att acceptera bidrag från EU på grund av unionens ”farliga migrationspolitik”, meddelar organisationen. Beslutet gäller omgående och tills vidare.
– Europas primära fokus ligger återigen på hur effektivt människor kan hållas borta, och inte hur de bäst kan skyddas, säger Jerome Oberreit, Läkare utan gränsers internationella sekreterare, i ett pressmeddelande.
Beslutet att inte längre ta emot EU-bidrag innebär ett hårt symboliskt slag för EU-kommissionen som förra veckan meddelade att den kritiserade migrationsuppgörelsen med Turkiet kan komma att replikeras i 16 andra länder i Afrika och Mellanöstern.
I Kenya fattade regeringen i början av maj beslutet att stänga ett av världens största flyktingläger vid gränsen till Somalia och skicka tillbaka människor dit. Det beslutet fattades med hänvisning till EUs migrationsuppgörelse med Turkiet, och kritiserades starkt av Läkare utan gränser som menade att Kenya utsatte tusentals människor för livsfara.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström beklagar beslutet i en intervju med TT, och säger att EU och Läkare utan gränser delar oron över försvagade humanitära principer.
– Vi behöver ha fortsatt konstruktiv dialog med Läkare utan gränser, säger Wallström.
EUs migrationspolitik, menar Jerome Oberreit, gör i stället att människor i exempelvis krigets Syrien inte längre har någonstans att ta vägen.
– Europas försök med att outsourca migrationskontroll upplever nu en dominoeffekt med gränser som sträcker sig hela vägen till Syrien, säger han.