Nästa vecka avgörs Storbritanniens öde som framtida EU-medlem. Valrörelsen kantas av fräna attacker från båda sidor samtidigt som den största dagstidningen uppmuntrar sina läsare att rösta för utträde. OECD å andra sidan varnar för katastrofala konsekvenser ifall Storbritannien väljer att hoppa av EU-tåget.
Under pågående fotbolls-EM i Frankrike har britter gjort bort sig genom bråk på läktaren och skadegörelse på gator och torg. Tillsammans med Ryssland varnades England för att de skulle kastas ut ur turneringen ifall huliganerna inte slutade upp med sitt beteende.
Mästerskapet äger rum samtidigt som USA står för dörren till en närmast hatisk presidentvalshöst och terrordåd och hatbrott mot hbtq-personer plågar västvärlden. Och mitt i alltsammans ska Storbritannien folkomrösta inför fortsatt medlemskap i eller utträde ur EU.
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, har återigen varnat för de ekonomiska följderna ifall de brittiska väljarna skulle föredra utträde framför fortsatt medlemskap. Vid en Brexit-utgång i valet kommer Storbritanniens ekonomi att rasa, menar OECD, och vid år 2030 vara mycket mindre konkurrenskraftig än i dag.
– Om vi inte agerar för att få igång produktivitet och potentiell tillväxt, så kommer både yngre och äldre generationer att vara illa ute, säger Catherine L Mann, chefsekonom vid OECD.
I samma veva som OECD gav sin senaste profetia uppmanades läsare till Storbritanniens största dagstidning The Sun att rösta för ett EU-utträde. ”Vi måste frigöra oss från det diktatoriska Bryssel”, skrev The Sun den 13 juni. ”Under vårt 43-åriga medlemskap i den europeiska unionen har den visat sig alltmer girig, slösaktig, mobbande och hisnande inkompetent i kristider”. The Sun kallar folkomröstningen för Storbritanniens ”sista chans”.
Domedagsretoriken präglar överlag den brittiska valdebatten. Båda sidor menar att mer står på spel än ett ja eller nej till fortsatt EU-medlemskap. De etablerade partiernas trovärdighet och framtida plats i väljarnas hjärtan har på allvar börjat utmanas av populistiska alternativ som påminner mycket om östra Europas motsvarigheter. Ukip har alltid haft EU-kritiken som paradfråga, men i kölvattnet av terrordåd i Paris, hatbrott i Orlando och Donald Trumps framgångar i USA har Brexit-sidan spelat ut islamkortet. Efter hatbrottet i Orlando skrev Brexit-sidans officiella Twitterkonto ”Leave.EU”: ”Agera nu innan vi inom en snar framtid åser en liknande Orlando-tragedi även här.” Liknelsen har kritiserats, men klart är att Brexit-sidan har på sig ledartröjan inför valdagen den 23 juni. Enligt BBC – som understryker att opinionsundersökningar inte gått att förlita sig på de senaste åren – visar de senaste mätningarna på ”ett tydligt” försprång för Brexit-sidan.
– Men innan [Brexit-sidans] förkämpar börjar jubla borde de invänta ytterligare undersökningar, skriver BBC.
Chi Onwurah, parlamentsledamot för Labour med rötterna i Newcastle, nordöstra England, bär en blå knappnål med texten ”I’m in” (”Jag är med”). Ett EU-utträde vore ett hårt slag för hela Storbritannien, men den verkliga käftsmällen tror hon att regioner som nordöstra England kommer att få smaka på.
– Ett EU-utträde riskerar väldigt mycket, säger hon till Syre. Produktion, förmågan att locka investerare och sociala fonder som förser oss med en röst i investeringsfrågor. Nordöstra England lider av stor arbetslöshet och expanderande sociala klyftor. Chi Onwurah är en av många i regionen som ser EU – och inte London – som given politisk knutpunkt. Och ett brittiskt EU-utträde skulle vara ett svårt slag för städer som Newcastle Upon-Tyne, som i den nedlagda kolindustrins spår har byggt en ekonomi kring universitetssatsningar och turism – två områden som är omgärdade av stora frågetecken i Brexit-debatten.
– Det mest tragiska med folkomröstningen är att känslostyrda budskap riskerar att sätta hela vår framtid på spel, säger Onwurah. Det är farligt.