Mjölkört är en rödlila blomma som växer vid vägkanter, på banvallar och hyggen i hela Sverige. Förr gav man den till kor för att de skulle ge mer mjölk, och därav har den fått sitt namn. Än i dag är mjölkörten en matnyttig växt. Tidigt på våren kan man plocka de rödaktiga skotten och äta dem som sparris. Stjälkarna kan bli en och en halv meter höga, och man kan dela dem på längden och skrapa ut märgen med en sked. Den är mild och söt och bildar ett geléaktigt slem som man kan använda för att göra såser tjockare.
Mjölkörtens blad kan man torka och koka ett gott te på. I Ryssland har folk gjort det i hundratals år och kallar det Ivan chai. På 1800-talet började ryska tehandlare blanda ut sitt dyra kinesiska te med mjölkört. Skillnaden märktes inte, men tehandlarna blev avslöjade ändå, eftersom de sålde mer te än de köpte in.
Så här gör du te på mjölkört:
Till en liten burk te till cirka 30 koppar behöver du 15 mjölkörtsstjälkar. Repa av bladen och knåda sönder dem med händerna så att vätskan tränger ut. Packa bollarna tätt i en plastpåse som du rullar ihop till ett paket. Vira sedan in rullen i en handduk och lägg alltihop på ett varmt ställe, till exempel ovanpå kylskåpet.
Efter en vecka tar du ut de fermenterade bladen och torkar dem i ugnen eller i en svamptork. Om du torkar dem i ugnen ska temperaturen vara cirka 60 grader och luckan ska stå på glänt.
Det blir ett te med mycket smak, som du delvis kan styra genom att fermentera bladen under kortare eller längre tid. Du kan också variera smaken genom att rosta de fermenterade bladen lite innan du torkar dem. Eller låta bladbollarna ligga i luften och oxidera några timmar innan du fermenterar dem.
Lycka till!
Källor: