Presidentvalet i Österrike har delat landet i två läger och länge såg det ut som om Frihetspartiets högerpopulistiska kandidat Norbert Hofer skulle kunna ta hem segern. Men igår när även poströsterna räknats visade det sig att den gröna kandidaten Alexander Van Der Bellen vunnit.
Röstsiffrorna blev 50,3 mot 49,7. Valet har väckt ovanligt stort intresse även utanför Österrike eftersom det var första gången en högerextrem politiker var nära att väljas till statschef i ett EU-land. Nu fick Österrike istället den första folkvalda gröna statschefen.
I sitt tacktal betonade Alexander Van Der Bellen sin respekt för motkandidaten och hyllade det stora intresset för presidentvalet, som resulterat i ett ovanligt högt valdeltagande.
Människorna i Österrike är intresserade av politik, menar han, och vill delta aktivt. Nu är det dags att möta polariseringen och få fler att känna sig hörda, är hans slutsats.
– Det kommer att behövas en kultur som bygger på dialog och en politik som inte är så upptagen av medierna eller sig själv. En politik som fokuserar på verkliga problem och hanterar den oro och ilska som alltför många människor känner i detta land, sa han efter valsegern.
Statsvetarprofessorn Kathrin Stainer-Hämmerle menar att Van der Bellens seger inte kommer att innebära några större förändringar vad gäller Österrikes förhållande till EU och övriga länder i Europa.
– Effekterna på den nya regeringen kommer heller inte att bli så stora jämfört med om en högerpopulistisk president hade valts, säger hon till TT.
Formellt har Österrikes förbundspresident stora maktbefogenheter men den makten har traditionellt inte utnyttjats i någon högre grad, något som Norbert Hofer sagt att han skulle ha ändrat på.
Ett viktigt spår under hans kampanj har varit motståndet mot EU och invandringen, där en av hans mest populära slogans varit ”Österrikare först”.