De väpnade konflikter och andra katastrofer som världen nu upplever har enligt FN utlöst den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget. Av det skälet har FN-chefen kallat till ett humanitärt toppmöte som hålls i Istanbul under måndagen och tisdagen.
– Människors lidande på grund av väpnade konflikter och katastrofer har ökat lavinartat, säger FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon inför det första toppmötet i sitt slag.
Uttalandet kan backas upp med siffror. Nästan 60 miljoner människor, hälften av dem barn, är just nu på flykt undan konflikter och våld. Generalsekreteraren påminner även om effekterna av andra katastrofer.
– De humanitära och ekonomiska kostnaderna för naturkatastrofer har också eskalerat. Under de senaste två decennierna har 218 miljoner människor varje år blivit påverkade av katastrofer, säger Ban Ki-Moon.
Hur den enorma humanitära krisen i världen ska kunna hanteras kommer att diskuteras av de närmare sex tusen delegater som väntas delta i det kommande toppmötet.
De humanitära behoven har snabbt stegrats, medan de tillgängliga resurserna inte har ökat i samma takt – vilket skapat en allt större klyfta mellan behov och tillgångar. FNs humanitäre chef Stephen O’Brien menar att toppmötet är en unik möjlighet att visa solidaritet med de miljontals människor som är i behov av livsavgörande hjälp.
– Vi förväntar oss viktiga åtaganden från världens ledare om att de ska agera för att förhindra och lindra effekterna av konflikter, naturkatastrofer, folkfördrivningar och minska andra hjälpbehov, säger han.
En annan humanitär kris som redan är ett faktum och som förväntas förvärras kraftigt gäller de människor som tvingas bort från sina hem på grund av klimatförändringar, så kallade ”klimatflyktingar”. Klimatförändringarnas konsekvenser väntas bli enorma för FNs flyktingorgan UNHCR, i takt med att bland annat tillgången på rent dricksvatten riskerar att bli allt mer begränsad.
På frågan om han förväntar sig att Istanbulmötet kommer att resultera i konkreta resultat svarar Stephen O’Brien:
– Toppmötet är en språngbräda på högsta nivå, det som är allra viktigast är att åtaganden följs upp.
Han säger att de länder och andra aktörer som kommer med löften under toppmötet även kommer att bli ombedda att rapportera om hur de uppfyller dessa.