Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Mellanöstern riskerar ”dödlig hetta”

Temperaturerna vid vissa platser runt Persiska viken riskerar i framtiden att i perioder bli så höga att områden blir obeboeliga för människor. Det är slutsatsen i en studie om klimatförändringarna i Mellanöstern.

Enligt en studie gjord vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, kan delar av området runt Persiska viken ”under detta århundrade” komma att drabbas av ”dödlig hetta på grund av klimatförändringar”.

I rapporten visar forskarna vad som kan komma att ske om utsläppen av växthusgaser fortsätter – men också att minskade utsläpp skulle kunna hejda utvecklingen av dessa ”dödliga extremtemperaturer”.
Studien presenterades i tidskriften Nature Climate Change inför klimatmötet i Paris och har skrivits av Elfatih Eltahir, miljöprofessor vid MIT, i samarbete med Jeremy Pal Loyola vid Marymount-universitetet. Enligt forskarna leder förhållandena runt Persiska viken, med grunda vatten och starkt solljus, till att regionen riskerar att bli en ”regional krishärd” där klimatförändringarna i framtiden kan komma att kraftigt minska möjligheterna för människor att bo där.

Forskarna skriver att de kommit fram till en brytpunkt för hur mycket värme en människa klarar av utan konstgjord nedkylning, genom att väga samman temperaturer med graden av luftfuktighet. Brytpunkten för sex timmar utan skydd ligger enligt forskarna på 35 grader Celsius.
Om högre temperaturer än så uppmätts under längre tid riskerar människor sin hälsa och även sina liv, enligt Elfatih Eltahir.

Även FNs klimatpanel har slagit fast att klimatet kommer att bli hetare och torrare i Mellanöstern och i Nordafrika. Högre temperaturer och minskad nederbörd kommer dessutom att öka antalet torkor.
Enligt flera modeller förutspås också hav snivåerna att stiga och Världsbanken anser att effekterna kommer att bli mer kännbara i Mellanöstern och i Nordafrika.
Världsbanken varnar för att många av regionens stora städer, som fungerar som nav för ländernas ekonomier, kan komma att ställas inför svåra utmaningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV