Söndagen den 5 juni blir Schweiz det första landet att rösta om en ovillkorad basinkomst för alla invånare. Även om opinionsundersökningar visar på seger för nej-sidan är utfallet fortfarande oklart.
Det pågår en intensiv kampanj i landet och i helgen rullades en enorm affisch ut på ett torg mitt i Geneve, med texten ”Vad skulle du göra om någon tog hand om din försörjning?”.
Affischen, som var över 8 000 kvadratmeter och vägde 7 ton, uppfyllde villkoren för att tas upp i Guinness rekordbok.
På både ja- och nejsidan finns tunga namn. De som förespråkar ett nej menar bland annat att en basinkomst kan rasera det befintliga systemet för social trygghet. Och ”detta fungerar väl” menar den socialdemokratiske inrikesministern Alain Berset. Han varnar för att en basinkomst kan ge konsekvenser vi inte kan förutse.
På motsatta sidan finns till exempel Sergio Rossi, professor i ekonomi, som i en intervju med schweiziska 24 heures lyfter basinkomst som ett sätt att möta kommande utmaningar: En åldrande befolkning, digitalisering som ersätter jobb och underskott i socialförsäkringen.
– Det är bättre att vi tar oss tid att tänka på detta nu istället för att måla in oss i ett hörn och sedan fatta beslut i en nödsituation när arbetslösheten förvärras, säger han.
Enligt opinionsundersökningar har nej-sidan ett övertag men det växande stödet för ett Ja har överraskat. I en undersökning gjord av ledande schweiziska nyhetstidningar visade det sig att hela 40 procent planerade att rösta ja. Bland de fransktalande i landet uppgav en majoritet att de skulle rösta för en basinkomst. De som uppger att de är positiva har också ökat kraftigt i antal jämfört med opinionsundersökningar från början av året.
Sergio Rossi är särskilt glad över den stora andelen unga som ser ut att rösta ja och menar att även en andel på 25 procent ja-röster är en framgång. Det tar tid att genomföra stora reformer, menar han.
– Det som gör mig besviken är motståndarnas populistiska argument. De personer som motsätter sig basinkomst med argumentet att vårt socialförsäkringssystem är utmärkt är samma personer som i parlamentet försöker urvattna detsamma.