Mycket talar för att Thailand kommer att förstärka sitt stridsflygplansbestånd med fyra nya Jas 39 Gripen. Sedan 2008 ståtar den thailändska staten med Saab 12 jaktplan, efter en affär kantad av mut- och korruptionsanklagelser.
Hösten 2015 kunde Reportagekollektivet Blank Spot Project avslöja nya uppgifter och finstilta detaljer kring affären 2008, och som ledde till att Svenska Freds och skiljedomsföreningen polisanmälde Försvarets materielverk (FMV).
– Vi vet att den internationella vapenhandeln ofta är sammanknippad med korruption, trots att företag och myndigheter ofta förnekar det. Att thailändska officerare erbjudits gratis universitetsutbildning som en del i Jas-affären kan utgöra ett mutbrott. Vi anser att detta måste undersökas, sa Anna Ek, Svenska Freds ordförande.
Ännu en gång lär således debatten om kriterierna för svensk vapenexport återuppväckas. Får ett svenskt vapenbolag sälja jaktplan till regimer som kränker mänskliga rättigheter? Thailand förblir omgärdat av politisk instabilitet och brutna löften om förbättrad respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna, enligt en rapport som Human Rights Watch släppte samtidigt som Jas-ryktena började surra på allvar.
Samtidigt som Jas 39 Gripens exportturné fortsätter världen över – förutom till Thailand ska Saabs kronjuvel snart även introduceras i det politiskt turbulenta Brasilien – fortsätter Saabs arbete med att ta fram ett nytt ”super-Jas”-plan.
Uppgifterna om ytterligare fyra Jas-plan till Thailand sipprade först ut via den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua och försvarspolitiska bloggar i Sydostasien. Saab har själva inte kommenterat saken eller bekräftat affären officiellt.