Radar · Nyhet

”Vinande partipiskor skadar demokratin”

Gustav Fridolin och Isabella Lövin ser ut att väljas till språkrör av MP-kongressen men vilket mandat de får från sitt parti är omstritt. Ungdomsförbundet kräver rättning i leden och ett starkt ledarskap, medan andra varnar för vinande partipiskor.

Löpsedel efter löpsedel. Extrasändning efter extrasändning. Aldrig förr i Miljöpartiets historia har uppmärksamheten varit större än under de senaste veckorna. Kulmen nåddes med valberedningens besked om att byta Åsa Romson mot Isabella Lövin på språkrörsposten.

Kritiken mot språkrören har varit motstridig. Samtidigt som röster höjts mot toppstyrning har andra efterlyst ett tydligt mandat för språkrören att leda partiet. Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström hör till de senare.

– Ledande företrädare måste få vara ansiktet utåt. När våra egna kritiserar regeringen hela tiden, då är det svårt för väljarna att uppfatta att Miljöpartiet gör skillnad, säger hon.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter är en av dem som öppet kritiserat regeringen, bland annat för hanteringen av Vattenfalls kolgruvor. Han vill att det ska finnas ett utrymme för att uttrycka åsikter och stå fast vid sin övertygelse, även om det strider mot gjorda överenskommelser. Vinande partipiskor skadar demokratin, menar han.

– Om  man alltid tvingas följa partilinjen kommer folk uppfatta politiker som hycklare. Det är farligt, säger Carl Schlyter.
Carl Schlyter tillhör också dem som uttrycker frustration över vad partiet uppnått i regeringen.

– Eftergifterna vi gjort har varit principella, det Socialdemokraterna offrat har handlat om pengar. Där finns en obalans. Nu måste vi sätta hårt mot hårt. S ska förstå att vi inte sitter kvar oavsett vad som händer, säger han.

Hanna Lidström tycker partiet fått igenom viktig grön politik under tiden i regering, men hoppas att den nya språkrörsduon bättre kan nå ut i samhällsdebatten.

– Vi har åstadkommit mycket, men jag tror inte våra väljare känt att de är med i ett grönt samhällsbygge, säger hon.
Nu vill Hanna Lidström se ett större fokus på klimatfrågan.

– Vi måste visa att ett klimatsmart samhälle är trevligt och modernt, säger hon och nämner satsningar på tåg som ett krav att driva i regeringen.

Att Gustav Fridolin till sist fick valberedningens stöd att fortsätta som språkrör var långt ifrån självklart. Enligt uppgifter till Dagens industri fick Fridolin grönt ljus först när finansmarknadsminister Per Bolund sa blankt nej till att ta över.
Flera miljöpartister Syre talat med menar att attackerna mot Fridolin och Romson kommit i högre utsträckning från dem som anses stå till höger i partiet. Bland dem som anses mer vänsterorienterade har det funnits en oro för att få två språkrör med högerstämpel. Till dem räknas Per Bolund, men också Isabella Lövin, enligt ledande miljöpartister Syre talat med.

Sakpolitiskt står migration åter i centrum på kongressen. Flera motioner kräver en öppnare migrationspolitik. Bland annat har krav på flyktingamnesti vunnit stöd hos flera partidisktrikt. Tanken är att ge dem som uppehåller sig i Sverige nu rätt att stanna.

– Efter omsvängningen i höstas är det viktigt att partiet visar att vi står för en human migrationspolitik, säger Niclas Persson, kommunalråd i Örebro och en av initiativtagarna.

Partistyrelsen säger nej med motiveringen att en amnesti skulle öka trycket på Migrationsverket och göra redan långa handläggningstider ännu längre. Men det tror Niclas Persson är en felbedömning. Han menar att överklaganden, nya asylansökningar och begäran om verkställighetshinder skulle minska. Därmed skulle resurser frigöras för ett bättre mottagande.

– Det är inte bara inhumant att jaga gömda och papperslösa och att stänga in människor i de flyktingfängelser som förvaren är. Det är också väldigt kostsamt, säger han.

Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, försvarar partistyrelsens linje. Hon ser inte att det skulle gå att få parlamentariskt stöd för en amnesti och att frågan därför inte är aktuell.

– Det stora projektet nu är att öka kapaciteten i mottagandet. Då kan vi återigen bli ett internationellt föredöme som har mer humana regler än vad internationella konventioner kräver av oss, säger Maria Ferm.

I kongressmotionerna finns också krav på att slopa id-kontroller, tillfälliga uppehållstilstånd och de andra åtgärder som regeringen genomfört för att hålla nere antalet asylsökande. Här har partistyrelsen valt att undvika strid och säger ja, även om partiledningen i nuläget inte kommer driva förslagen i regeringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV