Förra veckan hölls ett internationellt möte i Colombia där 900 företrädare för olika organisationer i civilsamhället inom alliansen Civicus träffades. Mötet inleddes med att Civicus generalsekreterare Danny Sriskandarajah hårt kritiserade världens politiska och ekonomiska makthavare.
Enligt Danny Sriskandarajah är delar av världens ekonomiska och politiska makthavare i ”maskopi” – i hemlighet samarbetar de och vilseleder i syfte att motverka oppositionella röster. Han menar att det också är skälet till att protester på många platser i världen brutalt slås ner av polisen.
Danny Sriskandarajah, som kommer från Sri Lanka, sade också att världens civila organisationer står inför en global kris där myndigheter i många länder försöker minska civilsamhällets inflytande. Det sker bland annat genom att organisationer förbjuds att ta emot pengar som kommer från andra länder och genom en ökad bevakning av organisationernas aktiviteter på internet.
Dessutom understryker Danny Sriskandarajah att organisationer i många länder utsätts för trakasserier och förtryck som syftar till att minska befolkningarnas möjligheter att stå upp för sina mänskliga rättigheter.
Flera deltagare vid mötet menar att de grundläggande rättigheterna är hårt attackerade i en rad länder. Enligt Civicus förekommer det hot mot yttrandefriheten och rätten till organisering i över hundra länder i världen.
Förra året dokumenterade alliansen 156 mord på människorättsaktivister i världen. Enligt Civicus begicks hälften av morden i Latinamerika, och det farligaste landet av alla var Colombia – det land där veckans möte pågår.
Under de dryga tre år som fredsförhandlingarna mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan har pågått har fler än 500 folkliga ledare och aktivister blivit mördade i Colombia. De flesta offren var småbönder och lokala ledare som stred för sina lokalsamhällens markrättigheter samt människorättsaktivister som stod bakom dem i kampen.
Det har skett flera mord på människorättsaktivister i världen under 2016. Två kända fall är mordet på den honduranska människorättsaktivisten Berta Cáceres och den sydafrikanske aktivisten Sikhosiphi Bazooka Rhadebe.
– Vi måste hitta metoder för att skydda aktivister och för att hålla regeringar ansvariga för dessa brott, säger Danny Sriskandarajah.
Arrangörerna av mötet International Civil Society Week 2016 i den colombianska huvudstaden hade till en början räknat med 500 deltagare. Men när det veckolånga mötet startade på måndagen hade 900 representanter från nästan 100 olika länder anlänt.
En av deltagarna var förra årets fredsprisvinnare Ali Zeddini från Tunisien. Andra profilerade deltagare var José Ugaz från Peru, som är ordförande för antikorruptionsorganet Transparency International, samt den sydafrikanske aktivisten Kumi Naidoo, som tidigare var chef för Greenpeace och som nu är chef för Africa Civil Society Centre.