I veckan knivmördades två män i Bangladeshs huvudstad Dhaka. De mördade, Xulhaz Mannan och Mahbub Tonoy, var båda ledande hbtq-aktivister med bakgrund som anställda för USAs ambassad respektive den amerikanska biståndsorganisationen USAID.
Även en tredje person, säkerhetsvakten Parvez Mollah, knivhöggs svårt men klarade livhanken.
Den 35-årige Xulhaz Mannan var redaktör för Bangladeshs första hbtq-tidning Roopbaan (”Snygg”). Han levde som öppet homosexuell i ett land vars yttrandefrihet och rättssäkerhet befinner sig i skottlinjen för nationalistiska och religiösa intressen, enligt Human Rights Watch.
Dådet ska ha utförts av sex män från en konservativ islamistisk rörelse och motivet tros ha varit männens sexuella läggning, kamp för hbtq-rättigheter samt att de varit drivande bakom Dhakas första regnbågsparader. Hatbrottet fördöms världen över. Däribland av svenska RFSL.
– Det är ett fruktansvärt mord och dessvärre inte unikt, säger Ulrika Westerlund, RFSLs förbundsordförande. När ledande religiösa och politiska ledare uttrycker sig hatiskt kan det ibland uppfattas som ett godkännande för hataktioner utförda av enskilda grupper.
Förutom hatbrott mot sexuella minoriteter plågas Bangladesh även av en våldsvåg som riktas mot alltifrån utländska besökare, journalister, politiska bloggare och professorer vid landets universitet. Illdåden har dock inte passerat allmänheten förbi; i Dhaka har demonstrationer hållits för att kräva ett slut på förföljelse med religiösa eller politiska motiv. Och Asha Moni, änka till den mördade sekulära bloggaren Niladry Chattopadhya, tänker inte låta sig tystas, fastän hon levt under hot och i rädsla under lång tid.
– Varje nytt mord sprider känslan av rädsla. Men jag måste överleva för att sträva efter rättvisa, säger hon till The Guardian.