Tre strokes före 25 års ålder men fortfarande vid liv och lyckligare än förut. För Isabelle Falck var hennes sjukdom en väckarklocka att börja tänka mer på sin livsstil och hur den påverkar miljön och hennes egen hälsa.
Isabelle Falcks levnadsöde fascinerar. Syre träffade henne under och efter en föreläsning hon höll på helgens Vegofest i Håga, Uppsala. Då berättade hon inlevelsefullt om sin sjukdom och hur hon gjorde för att komma tillbaka. Vilja, positivt tänkande och tuffhet från hennes egen sida spelade roll. Vid sidan om det är hon övertygad om att valet att övergå från vegetarisk kost till en hälsosammare vegansk har spelat stor roll för hennes tillfrisknande. Sedan ett år tillbaka följer hon sina drömmar som social företagare och föreläsare där hon inspirerar andra att ta större hänsyn till djur, sin hälsa och miljö i sin vardag.
– Maten har en stor betydelse för mig men jag vill inte styra någon annan att ta efter mig. Jag lever efter mina värderingar och brukar uppmuntra andra att följa sina värderingar, förklarar Isabelle Falck.
Stroke för tre år sedan
Första stroken fick Isabelle 19 maj 2013 då hon var på besök hos sin familj i Mörrum, Blekinge. När hon vaknade på morgonen saknade hon rörelseförmåga i armarna och hade smärta men hon avvaktade med att kontakta sjukvården eftersom hon skulle tillbaka till Göteborg dagen efter.
– Dag två vaknade jag upp med stickningar i kroppen och sedan kunde jag inte hålla i bestick eller sminka mig. Jag åkte till sjukhuset och läkarna såg att jag hade haft en stroke i sömnen, men det var inget fel på blodet.
Röntgen visade att Isabelle hade en blödning i hjärnstammen. Hon fick en remiss till Sahlgrenska sjukhuset. Där togs en magnetröntgen som visade att Isabelle har en medfödd tumörliknande kärlmissbildning som orsakat blödningen. Isabelle saknade känsel i överkroppen och ordinerades vila i sex månader för sin hjärntrötthet. Efter 12 dagar på sjukhuset fick hon flytta hem till sina föräldrar i Mörrum.
Blev vegan
Isabelle var sedan flera år vegetarian men började i samband med stroken att laga mer vegansk ekologisk mat framställd utan kemikalier.
– Jag bytte även ut tvål och schampo mot naturprodukter och veganska. Jag har alltid varit hälsointresserad men innan jag blev sjuk var jag för lat för att ta tag i det, säger Isabelle.
Hon tror att hennes kost-
omläggning gav resultat.
– När jag var som sjukast kunde jag inte gå. Efter två månader var jag så gott som återställd.
I juli 2013 förklarade neurokirurgen på Sahlgrenska att ingen operation av hjärnstammen var möjlig, att det inte fanns någon större risk för en ny blödning plus att läkarna inte kunde se att missbildningen skulle påverkas av livsstilsfaktorer. Isabelle förberedde sig på att börja jobba igen och flyttade senare under året till Melbourne i Australien tillsammans med några kompisar. Där nere blev det mycket arbete och festande, erkänner Isabelle.
– Under rehabiliteringen efter min första stroke kände jag att jag älskade mig själv men i Melbourne föll jag tillbaka i gamla mönster med fester och hårt arbete. Jag trodde inte att jag skulle bli sjuk igen.
Missbedömde allvaret
Efter tre månader i Australien kom stroke nummer två. Läkarna i Göteborg hade missbedömt allvaret. Isabelle kunde inte stå upp.
– På sjukhuset fick jag besked att jag hade fått en ny blödning. Jag trodde inte att det kunde bli värre än första gången. Ett tips är att inte äta jordnötssmör om du inte har en fungerande tunga. Det fastnar i munnen, tipsar Isabelle skämtsamt.
Utöver paralyserad tunga pressade blödningen mot hennes synnerv vilket gjorde att Isabelle inte kunde se på 20 dagar.
– Att förlora min syn var det mest mentalt påfrestande jag varit med om i hela mitt liv, säger hon.
Ställde om sitt liv helt
Men mer följde. Den 1 april 2014 fick Isabelle sin tredje hjärnblödning.
– Jag var så sjuk att läkarna sa att jag troligen inte skulle överleva. Jag fick synen tillbaka men det var kaos i min kropp, jag kunde inte gå, röra mig normalt eller ens stå. Jag fick uppleva att åksjuka sannerligen inte är ett påhitt. Jag kräktes konstant i sex dagar trots att jag låg stilla i min sjukhussäng.
Isabelle säger att den dagen var både den värsta och den bästa i hennes liv; då hon bestämde sig för att kämpa för sitt liv och ställde om helt till att leva efter sina värderingar.
Så nyligt som i måndags fick hon beskedet av en neurokirurgisk specialist i Lund att hennes medfödda tillstånd faktiskt går att operera men att det är förenat med stora risker.
– Det görs endast i nödfall, säger Isabelle.
Vill uppmuntra andra
– Min ”snälla” veganska livsstil och mitt ”snälla” tankesätt räddade mitt liv, men jag säger inte att min livsstil är den bästa för alla. Jag vill uppmuntra människor till att leva efter sina egna värderingar, efter sina förutsättningar och äta den maten de själva tror på. För mig spelar det ingen roll om det är den så kallade ”placeboeffekten” eller inte. Jag är så mycket lyckligare nu och jag känner att jag får rösta för den världen jag vill leva i med min livsstil varje dag.
Då under kampen för tillfrisknandet föddes också tankarna på ett eget företag inriktat på att ingjuta hopp, öka medvetenheten och inspirera människor till att leva grönare, hälsosammare och mer hållbart.
– Jag är övertygad om att vi tillsammans kan skapa en snällare och grönare värld för människor, djur och natur, resonerar hon.
Isabelle har valt maten som sitt bidrag till en hållbarare värld. Genom egna företaget Kindnessfood AB har hon under det första året satsat på att föreläsa om sin resa tillbaka till livet, hur vi kan leva ett snällare liv enligt våra egna värderingar, hållbarhet, konsumtion och hälsosammare livsstil. På vego-
event som Uppsala vegofest informerar hon mer om sitt val att välja en vegansk livsstil.
Har kämpat hårt
– Jag har fått kämpa hårt för mitt företag men jag har också fått massor av stöd av min familj och mina vänner. Om ni vill göra om er livsstil, var inte rädd för att be om stöd och peppning, tipsar Isabelle Falck.
För att orka, tränar hon också yoga samt mediterar.
– Jag tappade mycket muskler senast jag var sjuk. Speciellt magmuskler och benmuskler. Jag tränar en yoga som bygger upp kroppen igen. Jag jobbar även mycket med mental träning.
Hon tycker också att det är roligt att intresset för att äta vegetariskt och klimatsmartare ökar. Det i sin tur gör att många är intresserade av att ta del av hennes historia och kanske i alla fall prova på vegansk mat och dryck.
– Jag tycker att det har blivit lättare att få tag i ekologiska veganska råvaror. Det går ingen nöd på mig i lilla Karlshamn där jag bor nu. Jag handlar en del på nätet men mycket hos de lokala handlarna. En del varor, som tomater, kan jag handla i en gårdsbutik. Det händer mycket nu, särskilt inom området klimatsmart mat, säger Isabelle Falck.
Förändra i samarbete
Rent generellt tror Isabelle att det går att förändra världen till det bättre genom att samarbeta. Utöver sitt engagemang för djur, miljö, hållbarhet och hälsa är hon engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter, människors lika värde, integration, jämställdhet och hbtq-frågor. Hon har även personlig erfarenhet av att ha utsatts för rasism under sin uppväxt på grund av att hennes pappa kommer från Marocko.
– Alla kan göra skillnad, sammanfattar Isabelle Falck.