Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson ställer sina platser till förfogande inför den stundande partikongressen. Detta efter den senaste veckans turbulens med avhoppade ministrar och aviserade försäljningar av Vattenfalls brunkolsgruvor.
Klimat- och vice statsminister Åsa Romson närvarade nyligen i FN-skrapan i New York för det högtidliga undertecknandet av det nya klimatavtalet som förhandlades fram vid det senaste globala toppmötet i Paris. Men Romsons underskrift hamnade i total medieskugga efter vad som betecknas som en av de tuffaste veckorna i Miljöpartiets historia.
Efter att kritik även börjat höras från miljöpartister i riksdagen beslöt Fridolin och Romson att öppna upp beredningen av språkrörsvalet. Beslutet innebär emellertid inte att de avgår, tvärtom ämnar båda sitta kvar.
– Vi vill att partiets distrikt och avdelningar ska diskutera vilka man vill ska leda partiet i nystarten och i valet 2018, säger Fridolin.
Trots det stukade självförtroendet var nystart även ledordet för Åsa Romson.
– För att få en nystart måste politiken skärpas och ledarskapet prövas. Gustav och jag vill fortsätta och ta det ansvaret, säger Åsa Romson.
Uppgifter som bland annat publicerats av SVT visar att förtroendesiffrorna för både Fridolin och Romson nått bottennivåer i sviterna efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång och Yasri Khans beslut att inte längre kandidera till partistyrelsen efter att denne inte velat skaka hand med en TV4-reporter.
Det senare debaclet ledde även till intern och extern kritik mot Fridolin, sedan han sagt att han inte förstod hur kränkande det var för en kvinna när en man vägrar skaka hennes hand. I Miljöpartiet finns både de som menar att kritikerstormen är överdriven och de som tycker att den är helt befogad. Till de förra hör Rickard Hansson, MPs länsordförande i Västerbotten:
– Miljöpartiet är en lärande organisation. Det är inte fel att lyfta något som har blivit fel och lära sig av det. Vi är människor, inte perfekta mediamaskiner, säger han till Folkbladet.
Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith tillhör skaran som suckat tungt även utåt:
– Det är en väldigt allvarlig kris för Miljöpartiet och många av våra svagheter har uppdagats, säger hon till Dagens industri.