Statliga Vattenfall har accepterat ett bud från EPH på sin tyska brunkolsverksamhet. Nu ligger frågan på regeringens bord och säljplanerna orsakar sprickor inom Miljöpartiet.
I juni 2015 fattade Miljöpartiet ett kongressbeslut om att det vore bättre att behålla kolet i Vattenfalls ägo och avveckla verksamheten. Men redan samma höst aviserade Åsa Romson, språkrör och vice statsminister, att det är lönlöst att försöka hindra en försäljning med hänvisning till att det inte finns riksdagsmajoritet för ändrade ägardirektiv.
Jens Holm, Vänsterpartiets miljöpolitiske talesperson, tycker att Miljöpartiet undflyr sitt ansvar.
– Jag tycker det är lätt beklämmande att höra ansvariga MP-politiker frånsvära sig ansvaret för Vattenfall med argumentet att de inte har möjlighet att stoppa affären. Klart de kan göra det.
Holm får medhåll från miljöorganisationer men även miljöpartister vill att partiet ändrar kurs. Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd, vill helt stoppa EPHs bud.
– Nu ska vi analysera hur vi på bästa sätt hittar svagheter i budet och bevisa att det faktiskt inte är affärsmässigt och i linje med ägardirektivet, säger han till SvD.
Maria Wetterstrand, före detta språkrör, menar att kritikerna borde rikta in sig på Socialdemokraterna:
– Socialdemokraterna har hindrat att driva Vattenfall ansvarsfullt i alla år som jag har arbetat med dem, säger hon.
EPH ämnar fortsätta att bryta brunkol om affären med Vattenfall går i lås.