Radar

Östhammar folkomröstar om slutförvaret

När det 2011 stod klart att Svensk kärnbränslehantering (SKB) preliminärt utsett Forsmark att få ta hand om det svenska kärnkraftsavfallet utbrast jubel i Östhammars kommun. Många hoppas på arbetstillfällen för lång tid framöver. Slutligt regeringsbesked i frågan kan komma tidigast i år, men därefter kan slutförvarets öde vila i kommunväljarnas händer.

Det står klart efter att Centerpartiet har drivit på för en folkomröstning i frågan. Valutgången ska därefter användas som ett underlag för kommunfullmäktige att ta ställning efter, meddelar Jacob Spangenberg, centerpartist och ordförande i kommunstyrelsen.

– I själva sakfrågan har vi inte tagit ställning som partier, säger han till SVT.

Majoriteten av kommunens invånare har dessutom ställt sig gillande inför en folkomröstning, enligt Margareta Widén Berggren, Socialdemokraternas vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi har haft en otrolig delaktighet med våra medborgare. Det har varit otroligt viktigt för oss att man också känner sig trygg som medborgare, säger hon.

Ännu återstår för mark- och miljödomstolen att föreslå för regeringen att säga ja till SKBs föreslagna plan att förlägga slutförvarshanteringen i Östhammar, och först därefter kan en folkomröstning i frågan hållas. Enligt preliminära uppgifter kan det bli först i slutet av 2017, alternativt i samband med kommun- och riksdagsvalet 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV