Efter 60 år av fri rörlighet mellan de nordiska länderna infördes gränskontroller mellan Sverige och Danmark. Hur det påverkar det nordiska samarbetet – på kort och lång sikt – diskuteras under måndagen och tisdagen när Nordiska rådets parlamentariker träffas för årets temamöte i Oslo.
Gräns- och id-kontrollerna som infördes för att hindra flyktingströmmen får stora konsekvenser för de tusentals människor som dagligen rör sig mellan länderna.
– Inte minst i Öresundsregionen drabbas pendlare av de tillfälliga id-kontrollerna och det här förtjänar debatt, säger Hans Wallmark (M) som är ordförande i Nordiska rådets svenska delegation i ett pressmeddelande.
Även Phia Andersson (S), vice ordförande i den svenska delegationen välkomnar att Nordiska rådet lyfter denna fråga.
– Flyktingkatastrofen måste hanteras på EU-nivå, men om det visar sig att EUs yttre gräns och det nya fördelningssystemet inte fungerar, måste vi i Norden ha en bra dialog och gemensamt fundera över hur vi ska hantera situationen.
Nordiska rådet bildades 1952 och har 87 valda ledamöter. Danmark, Finland, Norge och Sverige har 20 ledamöter var. Island har sju ledamöter.
Rådsmedlemmarna sitter i ländernas parlament och utses av parlamenten. Nordiska rådet samlas till två årliga möten där de nordiska parlamentarikerna fattar beslut om sådant man vill att de nordiska regeringarna ska hitta lösningar på.