Startsida - Nyheter

Radar

Italien röstar om olje- och gasutvinning

På söndag hålls en folkomröstning i Italien som väckt heta diskussioner. Ska staten stoppa de licenser för oljeborrning och gasutvinning som i  dag bedrivs längs den Italienska kusten?

Premiärminister Renzi har kallat omröstningen ” värdelös” och avråder sina väljare att rösta. Samtidigt pågår en brottsutredning kring oljeindustrins påtryckningar på regeringen.
Nio regioner i Italien startade i höstas initiativet för en folkomröstning kring den befintliga olje- och gasutvinningen längs Italiens kust. De menar att miljö- och hälsokostnaderna är högre än vad man tjänar på utvinningen. I bakgrunden ligger också ett missnöje med att regeringen tagit beslut över huvudet på dessa regioner rörande just utvinningen. Just nu pågår en brottsutredning där kopplingar mellan statstjänstemän på regeringsnivå och höga chefer inom oljeindustrin utreds.

Frågan har lett till starka uttalanden från båda sidor. Premiärminister Matteo Renzi har till exempel uttryckt att han tycker att folkomröstningen är slöseri med skattepengar och att ett licensstopp skulle leda till förlust av 11 000 jobb.

– Vill vi fortsätta ta fram olja och gas som redan finns eller ska vi säga ”Nu stänger vi allt och går och köper det från araberna och ryssarna istället”. För vi kommer att behöva en del energi. Jag är för att inte slösa med det vi har, sade han i ett videouttalande publicerat av tidningen La republica i förra veckan.
Miljöorganisationer som WWF och Greenpeace jobbar för ett stopp för nya licenser och menar att det handlar om politik och att visa ut en ny energiriktning för landet.

– De (plattformarna) representerar en meningslös energiinriktning som dömmer Italien till ett beroende av fossila bränslen, sa en Greenpeaceaktivist till tidningen La repubblica.

Enligt opinionsundersökningarna skulle det talienska folket stoppa vidare utvinning med god marginal. Om de får bestämma till slut. För att resultatet för folkomröstningen ska vara giltigt måste minst 50 procent av de röstberättigade ha röstat. Och detta har inte hänt sedan 1981. Kritiker hävdar även att regeringen medvetet försvårat för röstningen bland annat genom att inte lägga valdagen på samma dag som de kommunval som kommer att hållas i juni, något som även kunde ha minskat administrationskostnaderna.
En opinionsundersökning beställd av Greenpeace visar dock att dryga 50 procent kommer att rösta på söndag, och därmed kan valet bli ett historiskt ställningstagande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV