Nu finns glass baserad på soja, havre, ris, kokos, mandel, cashewnötter och kakaosmör. Det går också utmärkt att välja ekologiskt och Fairtrade-märkt.
Och visste du att Ben & Jerry’s lanserat en vegansk glasserie i USA? När och om den ska lanseras i Sverige är ännu inte bestämt. Under tiden bjuder Syre på en rad goda glasstips till vårens gassande och glassiga dagar.
Tofuline – Klassisk sojabaserad glass i flera smaker som säljs i de flesta matbutiker. Finns både i glassbytta och i förpackningar med strutar och pinnar.
Oatly – Havrebaserad glass i flera smaker som säljs i de flesta matbutiker. Finns både i glassbytta och som pinnar. Pinnarna återfinns även i Hemglass sortiment.
Lovice – Sojabaserad glass i flera smaker som säljs framför allt på Citygross.
R-Ice – Strut med risglass som ingår i GBs ordinarie styckglassortiment över hela landet. Finns även i glassbytta i välsorterade matbutiker.
Engelholmsglass Free – Chokladdoppad vaniljpinne baserad på rismjölk. Säljs framför allt i södra Sverige.
Grenna Glass – Glass baserad på kokosgrädde och mandelmjölk. Säljs på kaféer, restauranger och butiker främst i södra och mellersta Sverige.
Artisan Glass – KRAV-märkt chokladsorbet baserad på Fairtrademärkt choklad. Säljs främst i västra Sverige.
Renée Voltaire – Mandelbaserad, ekologisk glass i flera smaker som säljs i matbutiker främst i Stockholms- området.
Mormor Magdas Därproducerade Glass – Kokosbaserad glass i flera smaker. Säljs i välsorterade matbutiker över hela landet och i den egna glassbilen.
Holly & Dan’s – Raw och kokosbaserad glass i flera smakar från Alvestaglass. Säljs i välsorterade matbutiker.
Lily & Hanna’s Rawfood Ice Dream – Rawglass i flera smaker, baserad på ekologiska cashewnötter och kokosolja. Säljs i välsorterade matbutiker runt om i landet.
Grönkålsglassen som blev en succé
I boken Glass åt alla! presenteras 70 veganska glassrecept av fem hängivna glassälskare. Här trängs recept på Chocolate Cookie Dough och Smörkola med salt pecan, tillsammans med klassiker som Romrussin och Stracciatella.
Ett av de mest omtalade recepten är grönskålsfanatikern Rasmus Klockljungs Grönkål & Äpple. Syre tar ett snack med Rasmus Klockljung för att reda ut om grönkål verkligen passar i en glass.
Hur kom du på idén att göra glass med grönkålssmak?
– När vi bestämde oss för att skriva Glass åt alla! var grönkål faktiskt en av de allra första smakerna jag bestämde mig för att testa. Jag har i många år använt olika grönsaker i desserter så det kändes helt självklart att prova.
Vad är det med grönkål som är så himla bra?
– Jag brukar säga att grönkål är minst lika mångsidig som potatis och jag använder den i alla möjliga rätter, från sallader och pajer till curry, pasta och risotto. Den är oerhört näringsrik och finns i ett otal varianter med skiftande utseenden och färger, från ljusgrön och mörkt blågrön till lysande lila och vitmönstrad. Det är en av de allra vackraste råvarorna.
Är det verkligen gott med grönkålsglass? Vad tycker folk som smakar?
– Det är fantastiskt gott! Den har förstås en tydlig grönkålssmak men är ändå en dessertglass. Den är söt och dessutom smaksatt med syrligt äpple för att kontrastera. Grönkålsglassen har blivit ett av mina signaturrecept och många av bokens läsare har faktiskt sagt att den är en av deras favoriter. När vi bjöd på glassar på releasefesten för boken var det grönkålen som gick åt fortast.
Glass åt alla!
Jenny tipsar:
Ny sojaprodukt snart i butiken
Jenny tipsar: En vegofest med mat och musik
För andra året i rad arrangerar Kulturhjältarna tvådagarsfesten Uppsala Vegofest. Bland utställarna finns FRY’s, Oumph, Ultuna Mejeri och Veggoköket samt Knivstaföretaget Stortallens Tempeh som är bland de första i landet med att tillverka produkter av svenska sojabönor, odlade på Fagraslätts gård utanför Kristianstad.
I programmet ryms föredrag med bland annat den före detta grisbonden Gustaf Söderfeldt som sadlade om till vegan och Ulla Troëng från Veganföreningen som kommer prata om veganbarn och veganfamiljer. På kvällen bjuds det in till musikunderhållning och en buffé med varma och kalla rätter. Syre kommer också vara på plats.
Uppsala Vegofest
Kulturoasen, Hågavägen 190, Uppsala
Mer info: vegofest.se
Lördagen den 23 april kl 11–17
Söndagen den 24 april kl 11–16
Entré per dag: 75 kr för vuxna och 40 kr för barnen. Buffékostnad tillkommer.