Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

FN ställer krav på Israel

FNs säkerhetsråd kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark. En resolution med den lydelsen har antagits till följd av att USA valde att inte lägga in sitt veto.
Reaktionerna från Israel och USA:s republikaner är skarpa.

Initiativet till resolutionen togs av Egypten, men i går kom beskedet att en omröstning om förslaget i FN hade dragits tillbaka efter hård press från Israel och USA:s tillträdande president Donald Trump. Flera av säkerhetsrådets tillfälliga medlemmar – Nya Zeeland, Malaysia, Venezuela och Senegal – valde då att trycka på för att en omröstning istället skulle ske i dag.
Det var in i det sista oklart hur USA skulle komma att agera, men USA valde att lägga ned sin röst. Resolutionen antogs därmed genom att 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja.

Västbanken och östra Jerusalem ockuperas av Israel. Där lever i dag omkring 630 000 israeliska bosättare, enligt nyhetsbyrån AFPs beräkning.
USA brukar framhålla i milda ordalag att bosättningarna utgör hinder för freden, men kritiken är inte ny i sak:

– USA har under nästan fem decennier, både offentligt och i enskilda samtal, skickat signaler om att bosättningarna måste upphöra, sade nu USAs FN-ambassadör Samantha Power.

Det har spekulerats om att president Barack Obama, som är mer skeptisk till Israels nuvarande ledning än Trump, skulle välja – som en av sina sista politiska markeringar innan han lämnar presidentposten – att ge Israel en näsknäpp genom att inte stoppa resolutionen. Trump tillträder som president den 20 januari.
Från Israel och från Trumps republikanska partikamrater är kritiken som väntat vass mot att USA lade ned sin röst. Paul Ryan, republikansk talman i USAs representanthus, kallar det ”skamligt”, rapporterar Reuters.

Sverige ingår i FNs säkerhetsråd i två år från och med årsskiftet, och är ordförande under januari.

Sveriges regering välkomnar beslutet i säkerhetsrådet, som man menar bekräftar EUs och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

– Jag välkomnar säkerhetsrådets beslut. Det är mycket positivt att rådet för första gången på åtta år har enats om en resolution om fredsprocessen. Resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, tror inte att FN:s beslut får några reella effekter.

– Det finns ingen fredsprocess och en sådan kommer inte i gång av det här. Men det är ett hedervärt och principiellt ställningstagande, säger han.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV