Vi gör nedslag i Syres nyhetsflöde från året. Några av de teman som har återkommit har varit flyktingkrisen och asylfrågorna, de accelererande klimatförändringarna och reaktionerna på det samt den ökande splittringen inom Miljöpartiet. Intressant är också att basinkomst har dykt upp på allt fler länders dagordningar under 2016.
8 januari
Vänsterpartiet protesterar mot utökade id-kontroller. Samma dag som id-kontrollerna på Kastrup inleds genomför Vänsterpartiet i Malmö en motaktion. De delar ut flygblad och pratar med resenärer både på stationerna och på tågen mellan Triangeln och Hyllie.
22 januari
Förslag om basinkomst i franska parlamentet.
Ett förslag om basinkomst har för första gången lagts fram i det franska parlamentet. Det är den socialistiska ledamoten Delphine Batho, som nu för fram idén om en ovillkorad ersättning till alla medborgare.
29 januari
Utredning ifrågasätter
Sveriges avtal med Nato.
Under våren läggs Värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato på riksdagens bord. I går, torsdag 28 januari, presenterade den så kallade ”Natoutredningen” sina slutsatser för Sveriges relation till Nato. Utredningen framställdes av en bred politisk palett bestående av diplomater, tidigare utrikesministrar och debattörer från både höger- och vänsterkanten.
5 februari
Girjas vann mot staten.
I onsdags vann Girjas sameby målet mot staten gällande förvaltningen av jakten och fisket på byns renskötselområde i fjällen.
12 februari
Frankrike förbjuder
butiker att kasta mat.
I Frankrike finns sedan tidigare en spridd märkning av kantstötta livsmedel, ”Les gueules cassées”, som säljs till ett lägre pris. Nu tar landet ett steg till för att stoppa matsvinnet och blir först i världen med att förbjuda butikerna att kasta mat.
19 februari
AP-fonderna investerar i
anklagat gruvbolag.
Den allvarliga dammolyckan i östra Brasilien i november 2015 solkar även ner svenska AP-fonderna, som visat sig ha investerat 1,7 miljarder i de ansvariga gruvbolagen. Återigen höjs nu kraven på en etisk strategi för AP-fonderna, som också innebär avståndstagande från miljöförstörande verksamhet.
26 februari
Nyanländas rätt till välfärd på MP-politikernas agenda.
Moderaternas utspel om begränsad rätt till välfärd för nyanlända väckte stor uppmärksamhet. När miljöpartister från hela landet nu möts för en så kallad dialogkonferens är en av diskussionspunkterna om olika nivåer i välfärdssystemen för svenskar och nyanlända kan accepteras.
4 mars
Ontario testar basinkomst.
Ett pilotprojekt för att testa basinkomst planeras i provinsen Ontario i Kanada. Hur det hela ska utformas är ännu okart men blir det lyckat kan det projektet bli permanent.
11 mars
Flyktingavtal med Turkiet.
I måndags höll EU ett toppmöte med Turkiet om flyktingarna. Efter förhandlingarna fastslogs en plan för hur flyktingar ska tas emot. Bland annat bestämdes att alla flyktingar som anländer till Grekland från Turkiet ska skickas tillbaka.
februari
Värmerekord i februari.
För femte gången i rad slog den globala temperaturen rekord förra månaden och värmeböljan väntas fortsätta. Globalt var medeltemperaturen under februari 2016 mellan 1,15 and 1,4 grader varmare än vanligt.
18 mars
Många aktivister mördas för
sitt engagemang.
Gräsrotsaktivister som är engagerade i ursprungsbefolkningars rättigheter och miljöfrågor lever farligt i stora delar av världen. Nyligen mördades miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres i sitt hem i Honduras.
24 mars
Basinkomst upp på
agendan i Nya Zeeland.
Allt fler etablerade politiker lyfter basinkomst som ett alternativ. Nu har frågan hamnat på agendan i Nya Zeeland då Andrew Little, ledaren för Labour, landets näst största parti, berättat att partiet överväger en ovillkorad grundinkomst.
1 april
Japan och Skottland lyfter
basinkomst som alternativ.
Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei Daily.
8 april
Flyktingar skickas tillbaka.
I måndags började Grekland skicka tillbaka flyktingar till Turkiet. När de första båtarna lämnade Lesbos var det bara en liten grupp aktivister som protesterade. Totalt ska över 5 000 skickas tillbaka.
15 april
Italien röstar om olje- och gasutvinning.
På söndag hålls en folkomröstning i Italien som väckt heta diskussioner. Ska staten stoppa licenserna för den oljeborrning och gasutvinning som i dag bedrivs längs den italienska kusten?
22 april
Pressfriheten i Sverige minskar.
I Reportrar utan gränsers senaste årsindex över pressfriheten i världen halkar Sverige ner tre placeringar: till åttonde plats. ”Trenden är tydlig: hoten har ökat både on- och offline”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, till Syre.
29 april
Kritiserat glyfosat kan
bli kvar minst 10 år.
Efter vårens intensiva debatt om glyfosat, där många anser att ämnet borde förbjudas, kommer nu EU-kommissionen med ett förslag om att förnya tillståndet i ytterligare 10 år. Glyfosat används i många bekämpningsmedel, varav Monsantos Roundup är det mest kända.
13 maj
150 svenskar åker till
massaktion i Tyskland.
Runt 150 svenskar är nu redo att ta till civil olydnad för att stoppa Vattenfalls försäljning av kolgruvor. I helgen ansluter de till massaktionen Ende Gelände som samlar tusentals aktivister från hela Europa. Målet är att genomföra en blockad mot Vattenfalls kolgruva i tyska Lausitz.
20 maj
Bangladesh förstärker
skyddsmurar mot havet.
Miljontals bangladeshier kan på sikt tvingas bort från sina hem på grund av tilltagande stormar och stigande havsnivåer i klimatförändringarnas spår. Nu har landets myndigheter inlett en satsning för att bygga ut skyddsvallar vid havskusten.
27 maj
Ja till värdlandsavtal.
I skuggan av Stefan Löfvens presentation av den nya regeringen röstade riksdagen i onsdags ja till värdlandsavtalet med Nato.
3 juni
Kanadas liberaler ska
arbeta för basinkomst.
Vid sin kongress röstade Kanadas liberala parti igenom en motion som gör arbetet för basinkomst till en del av partiets officiella politik. Partiet är just nu Kanadas största och leds av landets premiärminister Justin Trudeau.
10 juni
MP-toppar petas.
I veckan beslutade Miljöpartiets riksdagsgrupp om ny fördelning av uppdrag för ledamöterna eftersom ”sammansättningen i riksdagsgruppen förändrats i och med regeringsombildningen”. Det innebär bland annat att Carl Schlyter och Valter Mutt tvingas lämna sina poster. Jabar Amin och Annika Lillemets har avsagt sig sina uppdrag i protest.
17 juni
Känslostyrt i debatten om
Brexit i Storbritannien.
Nästa vecka avgörs Storbritanniens öde som framtida EU-medlem. Valrörelsen kantas av fräna attacker från båda sidor samtidigt som den största dagstidningen uppmuntrar sina läsare att rösta för utträde. OECD å andra sidan varnar för katastrofala konsekvenser ifall Storbritannien väljer att hoppa av EU-tåget.
23 juni
Ja till skärpt asylpolitik.
I tisdags röstade riksdagen ja till den kritiserade åtstramningen av svensk asylpolitik. Lagförslaget klubbades igenom med stor majoritet när Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna gav det sitt stöd.
1 juli
Ex-militär dömd för
mordet på Víctor Jara.
En före detta chilensk militär, numera bosatt i USA, har funnits skyldig till mordet på artisten Víctor Jara. Liksom tusentals andra mördades Jara i samband med kuppen i Chile 1973. Domen är den andra på kort tid mot tidigare representanter av
Latinamerikas militärjuntor.
8 juli
Omstridda utsläppsrätter
ska kompensera kolaffär.
Sverige ska köpa utsläppsrätter och skrota dem för att minska utsläppen. Det meddelade regeringen samtidigt som man gav beskedet att Vattenfall får sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskand. Men meningarna går isär om nyttan av att köpa utsläppsrätter.
22 juli
Ett hundratal överklagar
skjutövningar i Vättern.
När försvaret vill öva mer vid Vättern hotas såväl dricksvatten som fisk- och fågelarter. Den oron framkommer i de över hundra överklaganden som mark- och miljödomstolen nu har att ta ställning till. Samtidigt tycker försvarsmakten att tillståndet de fått är otillräckligt.
5 augusti
Livsmedelsjätte fasar ut burägg.
Det multinationella livsmedelsbolaget Sodexo meddelade förra veckan att de globalt ska arbeta för att helt få bort burägg i sin verksamhet senast till 2025.
12 augusti
Damm stoppas i Amazonas.
Det planerade bygget av en jättelik damm på Tapajósfloden i norra Brasilien har stoppats. Det meddelande Brasiliens miljötillsynsmyndighet Ibama. Myndigheten ger inget tillstånd att bygga dammen, uppger organisationen Greenpeace, som i en stor global kampanj arbetat för att stoppa bygget.
19 augusti
USAs oljelobby kraftsamlar.
Fueling US forward är en ny amerikansk lobbyorganisation som beskriver sig själva som ”en ideell organisation med syftet att utbilda allmänheten om värdet och potentialen i amerikansk energi, av vilken den övervägande majoriteten kommer från fossila bränslen”.
26 augusti
MP tappar medlemmar.
Miljöpartiet tappar medlemmar. Efter en turbulent vår har fler än vanligt lämnat partiet. Bland de som begärt utträde nämns Vattenfallaffären och omsvängningen i migrationspolitiken som viktiga orsaker.
2 september
Basinkomst på agendan för SSU. Socialdemokratiska ungdomsförbundets idépolitiska tidskrift Tvärdrag uppmanar nu medlemmarna att ordna möten för att diskutera basinkomst, en garanterad inkomst utan krav på motprestation.
2 september
Spansk tjurfäktning
satt under stor press.
Debatten om tjurfäktningen har fått ny fart i Spanien i och med en video om unga kalvar som förödmjukas och dödas när matadorer utbildas. Den stora spridningen av filmen har satt ny press på politikerna. Därtill väntar en demonstration i Madrid som antas bli enorm.
6 september
Sveriges utsläpp av
växthusgaser ökar.
Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser under första kvartalet av 2016. Siffran har inte varit så här hög sedan 2013.
9 september
Få kvinnor i toppen.
Inför presidentvalet i USA skrivs och talas det mycket om Hillary Clinton, som kan bli landets första kvinnliga president. Men på den globala scenen förblir antalet kvinnliga politiker på absolut högsta nivå extremt lågt.
16 september
Tiggandet gör skillnad.
En svensk delegation från bland annat Svenska kyrkan och Göteborgs stift besökte flera romska boplatser runt om i Rumänien och fann tydliga signaler om förbättringar där romerna sökt hjälp ute i Europa – bland annat i Sverige, rapporterar tidskriften Feministiskt perspektiv.
23 september
Det finska försöket med
basinkomst kan börja.
Den 9 september gick remisstiden ut och därmed har den finska regeringens proposition om experimentet med basinkomst lämnats över till riksdagen för att klubbas igenom tillsammans med den kommande budgetpropositionen. Experimentet ska sätta igång den 1 januari 2017 och det varar i två år, fram till sista december 2018.
27 september
Växande kritik mot
handelsavtalet CETA.
Miljö-, fack- och sociala rörelser i Europa har länge protesterat mot CETA och TTIP, handelsavtalen som förhandlas fram med USA och Kanada. Mest synligt i debatten har TTIP varit men nu närmar sig dock en viktig CETA-omröstning: ”CETA innebär att vi får TTIP bakvägen” menar till exempel fackförbundet Kommunal.
30 september
Finland skärper arbetet
mot rasism och hatbrott.
I Finland ska regeringen se över om det går att förbjuda nazistiska organisationer. Detta efter en dödsmisshandel som väckt starka antirasistiska stämningar i landet.
4 oktober
Parisavtalet går in i en ny fas. Klimatöverenskommelsen från Paris ser nu ut att komma till liv mindre än ett år
efter att den skapats. I fredags lyckades EU-ministrarna enas i sista minuten.
7 oktober
Bredare vägar gav fler bilar.
För fem år sedan breddades flera motorvägar runt Köpenhamn med förhoppningen att få mer flyt i trafiken. Nu visar en ny rapport baserad på GPS-data att köerna återkommit och växer rekordartat skriver den danska tidskriften Ingeniøren.
21 oktober
Turkiet bygger mur mot
Syrien och flyktingarna.
Turkiet har aviserat att bygget av en 900 kilometer lång mur längs med den syriska gränsen kommer att stå klar i februari nästa år. Officiellt ska muren hindra ”illegala gränsöverskridanden” men bedömare tror även att bygget ska fungera som lockbete i förhandlingarna med EU.
25 oktober
”Djungeln” i Calais har rivits.
I måndags lämnade tusentals personer migrantlägret ”Djungeln” i Calais och i dag börjar rivningen av lägret. Hjälporganisationen Association l’Auberge des Migrants tror dock att vissa inte kommer vilja resa och att många av dem som lämnat lägret kommer att återvända.
11 november
Våldet eskalerar i Dakota.
Mycket har hänt de senaste veckorna i Standing Rock i takt med att oljeledningen Dakota Acess Pipeline närmar sig Missourifloden. Våldet har trappats upp och tungt beväpnad polis drar sig inte för att använda tårgas, pepparspray, gummikulor och flash-granater mot fredliga demonstranter.
18 november
Klimatomställningen
på väg att sakta in.
EUs miljömyndighet har granskat unionens klimatåtgärder och visar att målen blir svåra att nå. Samtidigt som diskussionerna pågår om EU kan ta tillbaka ledartröjan i FNs klimatarbete efter Trumps valvinst i USA kommer oroande besked från Europeiska miljöbyrån, EEA.