Sur var en gång en välbesökt världsarvsplats, full av liv. I dag påminner stadsdelen mer om en spökstad. Tiotusentals invånare har tvingats lämna sina hem på grund av turkiska myndigheters repression, enligt Amnesty.
Det har gått ett år sedan myndigheterna införde utegångsförbud dygnet runt i den historiska stadsdelen i Diyarbakir i sydöstra Turkiet, i samband med en offensiv mot den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. Familjer tvingades bort – enligt människorättsorganisationen Amnesty International handlar det om 24 000 personer som lämnade sina hem i det i huvudsak kurdiska Sur.
Sammandrabbningar mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurder bröt ut förra sommaren efter det att den sköra vapenvilan mellan regeringen och den kurdiska gerillan brakat samman. Oroligheterna i Sur upphörde i mars i år, men det råder fortfarande utegångsförbud i stora delar av området.
Många bostäder har förstörts av beskjutning, demolerats eller exproprierats av turkiska myndigheter. En man återvände hem till Sur efter åtta månader bara för att hitta sitt hem i ruiner.
”Jag kan inte ens gråta längre. Jag har gråtit så mycket över att ha förlorat mitt hem”, berättar han för Amnesty International.
Det är svårt för människor att återvända till Sur, dels på grund av utegångsförbudet – men också på grund av den omfattande förstörelsen. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket kvar av hem och ägodelar.
Många förlorade sina jobb när de tvingades bort från området och barn har fått problem att sköta skolan.
”Ett år efter det att utegångsförbud infördes dygnet runt i Sur är tusentals människor fortfarande fördrivna från sina hem. De kämpar för att få allt att gå ihop och står inför en osäker framtid i en allt mer repressiv atmosfär”, säger John Dalhuisen, Europachef för Amnesty International.
Vapenvilan kollapsade