Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Österrike valde den ”säkre”

Österrikes nye president heter Alexander Van der Bellen. ”Det verkar som att österrikarna, i tider av stora förändringar utomlands, valde mer stabilitet och säkerhet” säger statsvetarprofessorn Reinhard C. Heinisch till TT.

Fristående kandidaten Alexander Van der Bellen, med bakgrund i Gröna partiet, vann över högerpopulisten Norbert Hofer i söndagens presidentval.
Segern skrevs till 53,3 procent mot 46,4, enligt valprognosen vid 19-tiden. Officiellt valresultat väntas på måndagen.

Van der Bellen hyllade den ”pro-europeiska” segern i sitt första uttalande:

– Jag har från början alltid kämpat och argumenterat för ett Europavänligt Österrike, sade han i tv där han också poängterade ”gamla värden som frihet, jämlikhet och solidaritet”.

Hofer däremot är en profilerad skeptiker mot den europeiska tanken. Han skrev på Facebook att han är ”oerhört ledsen”, enligt AFP, och erkände sig besegrad:

– Jag gratulerar Alexander Van der Bellen till framgången och uppmanar alla österrikare att hålla ihop och ena landet, sade förloraren i tv.

Efter valet i maj lyckades Frihetspartiet (FPÖ) få Van der Bellens mycket knappa seger ogiltigförklarad av författningsdomstolen efter oegentligheter i flera valkretsar.
Nästa valtillfälle, i oktober, fick ställas in för att dåligt lim (!) inte höll ihop valkuverten.

Reinhard C. Heinisch, professor i statsvetenskap vid universitetet i Salzburg, anser att det var ett historiskt val, men inte så mycket för att Österrike för första gången får en president med grön bakgrund utan för att en högerpopulist utmanade om posten.

– Han (Van der Bellen) stöddes brett av näringslivet och representerade etablissemanget. Och det hjälpte honom, för österrikarnas uppfattning av presidentskapet är en person som symboliserar staten. Den rollen fyller han på ett mycket mer traditionellt sätt jämfört med Hofer som profilerat sig som förändringsbenägen.

– Det verkar som att österrikarna, i tider av stora förändringar utomlands, valde mer stabilitet och säkerhet, säger Reinhard C. Heinisch till TT.

Hofers förlust behöver inte alls innebära ett hårt slag för FPÖ, påpekar han:

– Hela deras logik och arbetsmetod handlar om att hävda att de måste hålla ett öga på makten och förändra etablissemanget. Med två andra partier i regeringen och en fristående president kan FPÖ fortsätta att framgångsrikt hävda det argumentet.

Statsvetarprofessorn räknar med att Österrike går till parlamentsval till våren eller hösten – vilket FPÖ kan se fram mot med tillförsikt efter att i ett par år varit klart störst i opinionsmätningarna.

Om Hofer vunnit hade det inneburit en tung symbolik för högerpopulistiska ambitioner runt om i Europa och sannolikt försvårat den europeiska integrationen och underminerat den europeiska solidariteten.

TT: Suckar av lättnad i Bryssel alltså?

– Absolut. Det kunde ha blivit en verkligt dålig kväll, svarar Reinhard C. Heinisch.

Alexander Van der Bellen

Österrikes förbundspresident

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV