Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova utlyste i våras en tävling, som en satsning på att få fram klimatsmarta proteiner.
Syftet var att hitta alternativ till konventionell köttproduktion.
I tävlingen deltog 14 projekt, varav nio var helt vegetabiliska. I
november utsågs vinnaren: Nordisk råvara AB som utvecklat en kräm baserad på lupin som är smaksatt med svampen kejsarhatt. Lupin kan nämligen vara framtidens protein.
När tävlingen startade fick de olika projekten en halv miljon kronor vardera, för att utveckla ätbara prototyper att visa upp under ett smaktest i november. Nordisk råvara presenterade sin vinnarkräm i form av en burgerdressing. Smak, konsistens, utseende och enkelhet bedömdes av en jury. Nu finns möjligheten att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.
– Vi är både stolta och glada och det ger oss ännu mer energi att fortsätta på den inslagna vägen. Vi kommer i ett första steg ta fram en produkt för professionella och offentliga kök, för att kunna ersätta ägg och mjölk i produkter som majonnäs, kalla såser, dressingar, smoothies, glass och liknande, berättar Tomas Erlandsson från Nordisk råvara.
Han och hans kollegor är ett gäng innovatörer och produktutvecklare som jobbat under många år med odlings- och livsmedelsutveckling. Nordisk Råvara marknadsför en rad svenska och ekologiska baljväxer, som åkerbönor, linser, gråärtor och gulärtor. Lupinen odlas på Österlen i Skåne.
– Tanken är, om all planering håller, att kunna visa vår produkt på finalen i Årets kock i februari i Malmö. Vi har också diskussioner med livsmedelsindustrin och det kommer komma fler saker inom en snar framtid. Vi tror att lupin kan vara en mycket intressant svenskproducerad bas för utveckling och innovation i svensk livsmedelsindustri, säger Tomas Erlandsson.
Lupin för säkert tankarna till de blommor som växer i vägrenen i Sverige, men matlupinen är en böna med 36 procent protein och den innehåller alla essentiella aminosyror, samt att den går att odla här i Norden. En riktigt dunderböna som kanske är ny för oss, men som ätits i Medelhavsområdet sedan medeltiden och är vanlig i Sydamerika.
– Det vi kallar proteinskiftet pågår inte bara i Sverige utan även utomlands. Den överlägset vanligaste ingrediensen i gröna proteinprodukter är soja i olika former. Sverige behöver flytta fram positionerna vad gäller livsmedels-
innovation på just grönt protein och sluta importera livsmedels-
ingredienser när vi har fullgoda egna alternativ, säger Tomas Erlandsson.
VARNING!