Det kan vara svårt att få folk att se dokumentärer om miljö-
problem, men när filmen En obekväm sanning vann en Oscar för bästa dokumentär 2006 och dess huvudperson Al Gore året därpå belönades med Nobels fredspris för sitt klimatarbete hände något. I dag lockar miljöaktivistiska dokumentärer inte sällan storpublik, och därmed kan de påverka opinionen. Här är åtta av de senaste årens viktigaste miljödokumentärer.
Watermark
I Watermark (2013) samarbetar de kanadensiska filmmakarna Nick de Pencier och Jennifer Baichwal med fotografen Edward Burtynsky. I dokumentären undersöker trion, som 2006 gjorde Manufactured landscapes, hur vattnet har format mänskligheten – men också hur vi har format vattnet. Via vackra, högupplösta bilder får tittarna följa det flytande elementet genom världen och se hur det tjänar oss, vilket får oss att inse vikten av att säkra vår viktigaste naturtillgång.
Går att se på: watchwatermarkmovie.com
Before the flood
Hollywood-skådespelaren Leonardo DiCaprio har länge varit engagerad i miljöfrågor och har tidigare producerat flera dokumentärer om klimatet. Hans senaste film i ämnet, Before the flood (2016), är ett ambitiöst projekt av bland andra regissören Fisher Stevens som berättar om klimatkrisen – dess orsaker, konsekvenser och potentiella bromsklossar – på en och en halv timme. DiCaprio, som utsetts till FNs fredssändebud i klimatfrågor, möter forskare, miljöaktivister och politiker. För att dokumentären ska nå så många som möjligt går den att se gratis via en rad olika plattformar.
Går att se på: youtube.com
Gasland
Efter att själv ha fått ett erbjudande från ett energibolag som ville borra efter naturgas på hans mark i amerikanska Pennsylvania började Josh Fox arbeta på den personliga dokumentären Gasland (2010). Filmen berättar om nya strategier för att utvinna fossila bränslen och fokuserar på jakten efter naturgas på den amerikanska landsbygden och dess konsekvenser. Metoden ”fracking” sätts under lupp och hamnade efter filmens premiär i centrum för en het debatt. I uppföljaren Gasland part II, som kom 2013, fortsätter Fox sin granskning av gasindustrin.
Går att se på: plejmo.com
This changes everything
This changes everything (2015) är regisserad av den kanadensiska filmmakaren Avi Lewis och baserad på hans frus, den debatterande författaren Naomi Kleins, bok med samma namn (på svenska Det här förändrar allt). Filmen är ett positivt inlägg i klimatdebatten på så vis att den understryker människors handlingskraft. Den menar att vi tillsammans kan sätta press på politiker att lyssna på oss, snarare än till kapitalistiska intressen. Och ger exempel på var och hur detta har skett.
Går att se på: Itunes
Cowspiracy
I Cowspiracy: The sustainability secret (2014) undersöker amerikanerna Kip Andersen och Keegan Kuhn vilka effekter djurhållning har på miljön och varför miljöorganisationerna hellre pratar om bilavgaser än om korapar. Dokumentären drar ibland, som titeln antyder, åt det konspirationsteoretiska hållet. Men utöver en rad spekulationer om bland annat direkta samband mellan mejeriprodukter och ohälsa presenterar den också några uppenbara sanningar. Filmen tvingar oss att inse att vi, för att minska klimatkrisens negativa effekter, måste göra större förändringar i vår livsstil än vi kanske vill erkänna.
Går att se på: netflix.com
Plastic paradise
I Stilla havet, långt från närmsta befolkade plats, flyter en ö av sopor lika stor som Texas. I dokumentären Plastic paradise: The great pacific garbage patch (2014) reser den amerikanska filmmakaren Angela Sun dit för att ta reda hur ön har kommit till. För att svara på den frågan måste hon emellertid åka vidare, för att träffa forskare, politiker och miljöaktivister. De målar upp en mörk bild av vad vår enorma plastkonsumtion gör med våra hav och vår natur och djuren som lever i den. Och med vår egen hälsa.
Går att se på: amazon.com
Big boys gone bananas!*
2009 kom den svenska filmmakaren Fredrik Gerttens dokumentär Bananas!*, som följde ett rättsfall i vilket tolv nicaraguanska bananarbetare hade stämt företaget Dole för att det på 70-talet använde bekämpningsmedel som de visste orsakar sterilitet. Uppföljaren Big boys gone bananas!* (2011) berättar om sin föregångares efterspel. Om de nya rättsliga processer som tog vid efter premiären. Precis som Bananas!* är det en stark berättelse om pengars makt i rättssalen, men också om konsumentkraft och vikten av att handla ekologiska varor.
Går att se på:
bigboysgonebananas.se
Virunga
Bergsgorillan är en akut hotad djurart. Hälften av de i dag knappt 700 existerande individerna lever i Virungabergen vid Kongos gräns. Virunga (2014) följer en rad eldsjälar i områdets nationalpark, som arbetar med att försvara gorillorna mot farorna som hotar dem – tjuvskyttar, beväpnad militär och de krafter som slåss om kontrollen över Kongos rika naturtillgångar. Filmaren Orlando von Einsiedel möter bland andra en belgisk miljövårdare och en före detta barnsoldat som nu arbetar som parkvakt. Dokumentären får oss att inse att det krävs engagemang, strategi och mod om vi ska lyckas rädda de många djurarter som i dag riskerar att dö ut.
Går att se på: netflix.com